Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin yakınlık korkusunun spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the fear of intimacy among health services vocational school students in terms of sports and different variables
  1. Tez No: 830329
  2. Yazar: HANDAN DEMİRCEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Yakınlık, Korku, Yakınlık Korkusu, Sports, Intimacy, Fear, Fear of Intimacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Erzurum Sağlık Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin yakınlık korkusunun spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte yaşanmış bir durumu veya şu anda gerçekleşen bir duruma müdahale etmeksizin olduğu gibi betimlemeyi amaç edinen araştırma yaklaşımlarıdır. Bulgular: Araştırma 21 yaş ortalamasına sahip 106 erkek 352 kadın bireyin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 153'ü sportif aktivitelerde yer alırken 305'i sportif aktivitelerde yer almamaktadır. Sonuçlar: Katılımcıların cinsiyetleri ve sportif aktivite yapma durumları ile yakınlık korkusu arasında anlamlı farklılıklar gözlenmezken aile yapıları, kardeşi olma durumları ve sportif aktivite türleri arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra katılımcıların yaş, aylık gelir ve sportif aktive süreleri ile yakınlık korkusu arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the fear of intimacy of those living in Erzurum Health Vocational School from the perspective of sports and different variables. Method: Relational screening model is used. Survey models are research approaches that aim to describe a past or present situation as it is, without intervening. Findings: The research was carried out with the participation of 106 male and 352 female individuals who are 21 years old. While 153 participants take part in sports activities, 305 do not participate in sports activities. Conclusions: While no significant details were observed between the gender of the participants, their status of doing sports and fear of intimacy, there were significant differences between family structures, sibling status and types of sports activities. In addition, it is accessible when there is no significant relationship between sleep age, monthly income, sportive activity status and fear of intimacy.