Koruma ve yenı̇den ı̇şlevlendı̇rme kavramlarının yapı ölçeğı̇nde değerlendı̇rı̇lmesı̇&trı̇lye taş mektep koruma yaklaşım analı̇zı̇
Evaluation of conservation and re-functional concepts at the structure scale&trilye tas mektep conservation approach analysis
  1. Tez No: 830347
  2. Yazar: ŞENAY ÇABUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET AYTIS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari koruma, kültürel miras, anıtsal yapı, yeniden işlevlendirme, Architectural preservation, cultural heritage, monumental structure, re-functioning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Günümüzde özgün işlevlerini kaybeden kültürel miras değerine sahip yapıların korunması amacıyla aynı işleviyle veya çağdaş farklı işlevlerle yeniden kullanılması uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu yeniden işlevlendirme uygulamalarında kültürel miras değerine sahip anıtsal bir yapının özgün mekan kurgularına yapılan tasarım müdahalelerinin etkili sonuçları olmaktadır. Koruma amacıyla yapılan yeniden işlevlendirme uygulamalarında gerçekleştirilen tasarım müdahalelerinin yapıların sahip oldukları kültürel miras değerine etkilerinin analiz edileceği çalışma kapsamında“Trilye Taş Mektep”yeniden işlevlendirilen anıtsal yapı örneği olarak seçilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen veriler; gözlem, görüşme ve doküman analizi ile toplanmış, elde edilen bilgiler ışığında yapıya ait değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda kültürel miras değerine sahip anıtsal bir yapı olan“Trilye Taş Mektep”in koruma süreci kapsamında gerçekleştirilen yeniden işlevlendirilme aşamalarında yapılan müdahaleler, özgün dokunun korunması adına belirlenen çeşitli uluslararası koruma ölçütlerinin referans alındığı değerlendirme kriterleri ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın kültürel miras değerine sahip tarihi yapıların korunmasına yönelik tasarım müdahalelerinde bundan sonraki yeniden işlevlendirme çalışmalarında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, in order to preserve the cultural heritage buildings that have lost their original functions, they are reused with the same function or with different contemporary functions. In these re-functioning applications, the design interventions made to the original space setups of a monumental building with cultural heritage value have effective results. Within the scope of the study, which will analyze the effects of design interventions carried out in re-functioning applications for conservation purposes, on the cultural heritage value of the buildings,“Trilye Taş Mektep”has been chosen as an example of a refunctional monumental building. The data obtained by using the qualitative research method in the study; It was collected by observation, interview and document analysis, and evaluations of the building were made in the light of the information obtained. As a result of these evaluations, the interventions made during the re-functioning stages of the“Trilye Taş Mektep”, a monumental building with cultural heritage value, were analyzed with the evaluation criteria, which are based on various international protection criteria determined for the preservation of the original texture. It is thought that this study will guide the future re-functioning studies in design interventions for the protection of historical buildings with cultural heritage value.