The impact of trade in energy goods on trade in non-energy goods between Türkiye and the Russian federation
Türkiye ve Rusya arasındaki enerji ticaretinin enerji dışı ticarete etkisi
- Tez No: 830849
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu doktora tezi Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ikili enerji ticaretinin iki ülke arasındaki enerji dışı ticaretini incelemektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasını müteakip Türkiye ve Rusya arasında artan ekonomik karşılıklı bağımlılık iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcını simgelemektedir. Bu kayda değer ekonomik işbirliği enerji ticareti başta olmak üzere artan ikili ticaret, canlanan turizm ve gelişen yatırım ortaklıklarına dayanmaktadır. Bu tez, 1990 ve 2022 yılları arasındaki dönemde, iki ülke arasındaki enerji ve enerji dışı ticaret arasındaki etkileşimi Realizm, Liberalizm ve Uluslararası Politik Ekonomi uluslararası ilişkiler teorilerinin bakış açıları ile analiz etmektedir. Bu tez, enerji alanındaki işbirliği ve enerji ticaretini, (i) arz ve talep güvenliği, (ii) enerjide karşılıklı bağımlılık ve enerji diplomasisi, (iii) ticaret hacmindeki devamlılık ve değişiklikler ve (iv) gaz dağıtımına yönelik organizasyonel modelleri odak noktasına alarak incelemektedir. Bu tez ayrıca, Türkiye ve Rusya arasındaki mal ve hizmet ticaretinin dönüşümünü (i) iki ülkenin ticaret hacmi, (ii) ticaret kompozisyonu ve (iii) ticaretin sektörel dağılımındaki eğilim ve değişikliklere ilişkin detaylı istatistikleri analiz ederek enerjinin ikili ticaret üzerindeki etkisi ve hakimiyetini değerlendirmektedir. İki ülke arasındaki ticaret ilişkisinin büyük bir ölçüde enerjiye bağlı olması nedeniyle, enerji ticaretinin ikili ticareti genel itibariyle ne ölçüde etkilediğini anlayabilmek amacıyla, Türkiye'nin ikili ticaret ilişkisinin esasen enerji üzerinden tesis edildiği ve tanımlandığı üç ülke, Azerbaycan, Kazakistan ve İran ile ticaret ilişkisini inceleyen karşılaştırmalı bir bölüme de ver verilmektedir. Bu tez, tez konusu ülkeler arasındaki ilişkinin birbiri ile etkileşim halinde olan bir çok aktör, yapı ve etkenden oluştuğunu, bu nedenle konuyu kapsamlı bir şekilde anlayabilmek amacıyla daha geniş bir uluslararası ilişkiler yaklaşımı benimsenmesi gerektiğini ve Uluslararası Politik Ekonominin bu amaçla daha güçlü bir sentez oluşturulmasına hizmet eden bir alan oluşturduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the interaction between trade in energy goods and non-energy goods between Türkiye and the Russian Federation. The increasing economic interdependence between Türkiye and the Russian Federation following the disintegration of the Soviet Union marks the beginning of a new era between the two countries. The significant economic cooperation is mainly based on energy trade and then increasing bilateral trade, booming tourism and developing investment partnerships. This thesis will analyze the interplay between trade in energy goods and non-energy goods between two countries in the period from 1990s to 2022 with an aim to explain to what extent trade in energy goods impacts trade in non-energy goods through the lenses of Realist and Liberal International Relations (IR) theories and International Political Economy (IPE). The thesis will evaluate the trade in energy goods and partnerships by focusing on (i) supply and demand security, (ii) energy interdependence and energy diplomacy (iii) continuities and changes in trade volume and (iv) organizational models regarding the distribution and flow of gas. This thesis will also look into the transformation of the bilateral trade in goods and services trade between Türkiye and Russia by using and analyzing detailed statistics about the trends and changes in (i) two countries trade volume, (ii) trade composition and (iii) sectoral distribution of trade to evaluate the impact and dominance of energy on bilateral trade. Since trade relationship between two countries is vastly dependent on energy trade, a comparative chapter will analyze the trade relationship between Türkiye and Azerbaijan, Kazakhstan and Iran with whom the trade relationship is mainly shaped by energy trade as well to explore and maintain to what extent energy trade influences bilateral trade in general. This thesis, argues that the relationship between the countries within the framework of this thesis composes of various actors, structures and determinants interacting with each other, therefore, it necessitates the adoption of a broader IR approach to maintain a comprehensive understanding and IPE provides a stronger synthesis to that aim.
Benzer Tezler
- Gümrük Birliği sürecinde Türkiye'nin demir çelik ticareti performansı: 1996 - 2014
Iron and steel trade performance of Turkey in the Customs Union process: 1996 - 2014
YASİN BIYIK
Doktora
Türkçe
2019
Ekonometriİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEDİME LERZAN ÖZKALE
- Döviz kurunu belirleyen faktörler ve kur riski
Determination of foreign exchange rates and foreign exchange risk
MEHMET COŞKUN ÖZAVNİK
- Uluslararası enerji fiyatlarının dünya ticareti üzerine etkisi
The effects of international energy prices on the world trade
MEMDUH ALPER DEMİR
- Yeşil dönüşüm çerçevesinde düşük karbon ekonomisine geçiş ve uluslararası ticaretin sera gazı emisyonundaki etkisi
Transition to a low carbon economy within the framework of green transformation and the impact of international trade on greenhouse gas emissions
MÜGE SEVİM
Doktora
Türkçe
2023
Ekonomiİstanbul Ticaret ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ELİF GÜNEREN GENÇ
- Denizcilik alanında pandeminin tedarik zincirine etkisi (Marmara Bölgesi örneği)
The effect of pandemic on the supply chain in the maritime area (Marmara Region example)
RÜMEYSA BOYALIKLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiDenizcilik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. LEYLA TAVACIOĞLU