Yakın fay yer hareketi karakteristiklerinin yüksek binaların sismik davranışı üzerindeki etkisi
The effect of near fault ground motion characteristics on seismic behavior of high buildings
- Tez No: 830986
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SESLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakın fay yer hareketleri, Hız darbesi, Yakın fay hareketi karakteristikleri, Sismik performans, Near fault ground motions, Velocity pulse, Near fault motion characteristics, Seismic performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Depremler geçmişten bu yana çok fazla can ve mal kaybına neden olmuştur. Depremlerin sonucunda oluşması muhtemel kayıpların minimize edilebilmesi için depremlerin karakteristik özelliklerinin ve yapılar üzerindeki etkisinin doğru bir şekilde tanımlanabilmesi gerekmektedir. Son dönemde faylara yakın bölgelerde meydana gelen depremlerden elde edilen kayıtların, faya uzak olarak elde edilen kayıtlara göre önemli farklılıklar içerdiği yapılan çalışmalar sonucunda görülmüştür. Faya yakın oluşan yer hareketleri, yapıyı yer hareketlerinin başında büyük bir enerjiye maruz bırakarak büyük süneklik taleplerine sebebiyet vermektedir. Bu çalışmada yakın fay yer hareketi karakteristiklerinin (PGA, PGV/PGA, darbe süresi) farklı döşeme sistemlerine sahip çok katlı binaların sismik performansı üzerindeki etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, farklı özelliklerdeki yakın fay yer hareketleri seçilerek farklı döşeme sistemlerine sahip otuz katlı dört adet binanın zaman tanım alanında analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında birinci bölüm giriş cümlelerine ayrılmıştır. İkinci bölümde, depremlere ilişkin genel bilgiler verilmiştir. Yüksek binalarda kullanılan taşıyıcı sistemler ve döşeme sistemleri ile ilgili bilgiler üçüncü bölümde yer alırken, dördüncü bölümde yakın fay yer hareketleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Beşinci bölümde çalışma kapsamında yapılan uygulamalar yer alırken, altıncı bölümde ise uygulama sonuçları irdelenmiştir. Son bölümde ise çalışma sürecinde yararlanılan kaynaklar sunulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar, yakın fay yer hareketlerinin uzak fay yer hareketlerine göre yapılarda daha fazla deplasman, göreli kat ötelenme ve kat kesme değerlerine neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Earthquakes have caused a lot of loss of life and property since the past. In order to minimize the possible losses that may occur as a result of earthquakes, it is necessary to define the characteristic features of earthquakes and their effects on structures correctly. As a result of the studies, it has been seen that the records obtained from the earthquakes that occurred in the regions close to the faults in the recent period contain significant differences compared to the records obtained far from the fault. Ground movements occurring close to the fault expose the structure to a large amount of energy at the beginning of the ground movements, causing great ductility demands. In this study, the effect of near-fault ground motion characteristics (PGA, PGV/PGA, impact duration) on the seismic performance of multi-storey buildings with different flooring systems was investigated. For this purpose, time history analysis of four thirty-story buildings with different flooring systems was carried out by selecting near fault ground motions with different characteristics. Within the scope of the study, the first chapter is divided into introductory sentences. In the second part, general information about earthquakes is given. While the information about the carrier systems and flooring systems used in high-rise buildings is included in the third section, information about the near fault ground movements is included in the fourth section. In the fifth section, the applications made within the scope of the study are included, while the results of the application are examined in the sixth section. In the last part, the sources used in the study process are presented. The results obtained as a result of the study show that near fault ground motions cause more displacement, relative storey drift and storey shear values in structures compared to far fault ground motions.