2003 sonrası Irak ve Türkiye'nin siyasi ilişkileri
Political relations of Iraq and Turkey after 2003
  1. Tez No: 830985
  2. Yazar: TAHA MAWLOOD TAHA TAHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİHAN LİMONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Türkiye, Siyasi ilişkiler, Bölgesel dinamikler, İşgal sonrası dönem, Güvenlik, Strateji, Iraq, Turkey, political relations, regional dynamics, post-invasion period, security, economy, strategy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
2003 sonrası Irak ve Türkiye'nin siyasi ilişkileri, bölgenin jeopolitik dinamikleri ve küresel gelişmeler bağlamında büyük önem taşımaktadır. Irak'ın 2003 yılında ABD tarafından işgal edilmesi, bölgeye ve dünyaya geniş çaplı etkiler yaratmıştır. Bu olaylar, Türkiye'nin dış politikasını da derinden etkilemiş ve iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden şekillendirmiştir. Bu çalışmamız, 2003 sonrası Irak ve Türkiye'nin siyasi ilişkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, özellikle işgal sonrası dönemde yaşanan siyasi, diplomatik ve güvenlik odaklı gelişmeleri ele almaktadır. İki ülke arasındaki etkileşimler, stratejik çıkarlar, bölgesel güç dengeleri ve uluslararası aktörlerin rolü çeşitli açılardan analiz edilmiştir. Çalışmanın temel amacı, Irak ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin dinamiklerini anlamak ve bu ilişkilerin gelecekteki seyrini tahmin etmektir. Irak'ın iç istikrarsızlığı, mezhepsel ayrışmalar, terör tehditleri ve ekonomik zorluklar gibi faktörler, Türkiye ile olan ilişkileri etkilemiştir. Bu bağlamda, çalışmamızda Irak'ın siyasi ve güvenlik durumunu detaylı bir şekilde ele alarak, Türkiye'nin bu süreçte nasıl bir politika izlediğini ve izlenimlerin stratejileri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The political relations between Iraq and Turkey after 2003 hold significant importance within the context of the region's geopolitical dynamics and global developments. The invasion of Iraq by the United States in 2003 has had extensive effects on the region and the world at large. These events have deeply influenced Turkey's foreign policy and have led to a reshaping of relations between the two countries. This study aims to conduct an in-depth examination of the post-2003 political relations between Iraq and Turkey. The research particularly addresses diplomatic, economic, and security-related developments in the aftermath of the invasion. Interactions between the two countries, strategic interests, regional power balances, and the role of international actors have been analyzed from various angles. The primary objective of this study is to comprehend the dynamics of the political relations between Iraq and Turkey and to predict the trajectory of these relations in the future. Factors such as internal instability, sectarian divisions, terrorist threats, and economic challenges in Iraq have impacted its relations with Turkey. In this context, the study comprehensively discusses Iraq's political, economic, and security situation, assessing Turkey's policy approach during this period and evaluating its future strategies.