Çizgi romanlarda Müslüman kadın süper kahraman temsilinin toplumsal cinsiyet ve oryantalizm bağlamında incelenmesi: ABD ve Müslüman ülkelerde yayınlanan çizgi romanlar arasında karşılaştırma
Examining the representation of Muslim female superheroes in comics in the context of gender and orientalism: Comparison between comics published in the USA and Muslim countries
  1. Tez No: 831005
  2. Yazar: AYÇA COŞKUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN EBREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Toplumsal Cinsiyet, Çizgi Roman, Müslüman, Kadın, Orientalism, Gender, Comics, Muslim, Woman
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
19. yüzyılda genel olarak resim sanatı içinde kendine yer bulan Oryantalizm, ilerleyen süreçte de popüler kültür ürünü olan çizgi romanlarda da yer almaya başlamıştır. Bu çalışma, dünyanın her ülkesine ulaşan ve yaygınlaştığı her coğrafyanın sosyal ve kültürel koşullarına göre gelişim gösteren çizgi romanlarda yer alan Müslüman kadınların, toplumsal cinsiyet ve Oryantalizm bağlamında popüler kültür içerisinde nasıl temsil edildiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak betimsel analiz ve söylem analizi kullanılmıştır. Çizgi roman örneklemi Shamila Karunakaran'ın“Muslimahs in Comics and Graphic Novels: History and Representation”isimli makalesinde yer alan Müslüman kadın süper kahramanlar arasından seçilmiştir. Çalışmada araştırma evreni olarak Mısır, Kuveyt ve ABD'de yayınlanan çizgi romanlarda Müslüman kadın süper kahramanlar belirlenmiştir. Araştırmanın yöntem kısmında elde edilen bulgularla ABD'de yer alan örneklem için seçilen (Blue Bettle-Salima Baranizar ve Miss Marvel-Kamala Khan) çizgi romanlarda hem toplumsal cinsiyet hem de oryantalist öğeler olduğu ortaya konulurken, Kuveyt-Amerikan işbirliği içerisinde hazırlanan The 99 çizgi romanındaki içselleştirilmiş Oryantalizme dikkat çekilmiştir. Ancak Mısır'da ortaya çıkan Kahera isimli bir Müslüman kadın süper kahramanın tutum ve davranışlarının oryantalist söylemlerden ve mevcut toplumsal cinsiyet klişelerinden uzaklaştığı ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda, incelenen Amerikan çizgi romanlarının toplumsal cinsiyeti ve Oryantalizmi normalleştiren söylemler içerdiği kanaatine varılmış, Müslüman ülkelerde üretilen çizgi romanların ise Amerikan çizgi romanlarının aksine toplumsal cinsiyet ve Oryantalizmi normalleştiren söylemler içermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu ülkelerde yayınlanan çizgi romanlarda Müslüman kadın süper kahramanların güçsüz ve iradesiz değil tam tersine kararlı ve idealist kişilikler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Orientalism, which generally found its place in paintings in the 19th century, began to appear in comic books, which are products of popular culture, in the following period. This study aims to investigate how Muslim women in comic books, which reach every country in the world and develop according to the social and cultural conditions of each geography where they spread, are represented in popular culture in the context of gender and Orientalism. Document analysis, descriptive analysis and discourse analysis were used as research methods in the study. The comic book sample was chosen among the Muslim female superheroes included in Shamila Karunakaran's article“Muslimahs in Comics and Graphic Novels: History and Representation”. In the study, Muslim female superheroes in comic books published in Egypt, Kuwait and the USA were determined as the research universe. While it was revealed that there were both gender and orientalist elements in the comics selected for the sample in the USA (Blue Bettle-Salima Baranizar and Miss MarvelKamala Khan) with the findings obtained in the method part of the research, the 99 comics prepared in Kuwait-American cooperation were revealed. Attention was drawn to implicit Orientalism. However, it has been revealed that the attitudes of a Muslim superhero named Kahera, who emerged in Egypt, have moved away from orientalist discourses and existing gender stereotypes. As a result of the research, it was concluded that there are discourses that normalize gender and orientalism in the analyzed American comics. In the comics published in these countries, it has been seen that Muslim superheroes are not weak and weak-willed, on the contrary, they are determined and idealistic personalities.