Inter- and intra- dynamics of prices and volumes: Bitcoin and Ethereum in the pre- and peri-COVID-19 period
Fı̇yatlar ve hacı̇mler arası ve ı̇çı̇ dı̇namı̇kler: COVID-19 öncesı̇ve sonrası dönemde Bitcoin ve Ethereum
  1. Tez No: 831429
  2. Yazar: HAMZA BALINDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASAD UL ISLAM KHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, COVID-19 Salgını, Ethereum, Fiyat ve Hacim Dinamikleri, VECM, Bitcoin, COVID-19 pandemic, Ethereum, Price and Volume dynamics, VECM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bitcoin ve Ethereum sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alan en iyi iki kripto para birimidir. Bu çalışma Bitcoin fiyatı (BTCP), Ethereum fiyatı (ETHP), Bitcoin hacmi (BTCV) ve Ethereum hacmi (ETHV) arasındaki iç ve dış dinamikleri ve ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, COVID-19 pandemisi öncesinde ve sırasında Bitcoin fiyatı (BTCP), Ethereum fiyatı (ETHP), Bitcoin hacmi (BTCV) ve Ethereum hacmi (ETHV) arasındaki uzun dönemli ilişkiyi belirlemek ve pandeminin bu kripto para birimlerinin fiyat ve hacimlerindeki değişiklikler üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını tespit etmek için Johansen Eşbütünleşme Testi ve Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca coinmarketcap.com'dan Bitcoin fiyatı ve hacmi ile Ethereum fiyatı ve hacmi için 8 Ağustos 2015'ten 1 Mart 2021'de çıkarılan 28 Şubat 2021'e kadar olan günlük veriler kullanılmıştır. COVID-19 salgınının tüm spesifikasyonlar için Bitcoin fiyatı (BTCP), Ethereum fiyatı (ETHP), Bitcoin hacmi (BTCV) ve Ethereum hacmi (ETHV) arasındaki uzun dönemli ilişki üzerinde hiçbir etkisi olmadığını bulduk. Ayrıca, pandeminin Bitcoin ve Ethereum fiyatları üzerinde bir etkisi olmadığını, ancak kısa vadede işlem hacimleri üzerinde bir etkisi olduğunu bulduk. Bitcoin fiyatının Bitcoin işlem hacmi ile pozitif ve Ethereum işlem hacmi ile pozitif ilişkili olduğunu, Ethereum fiyatının ise Bitcoin işlem hacmi ile negatif ve Ethereum işlem hacmi ile pozitif ilişkili olduğunu bulduk. Ayrıca Bitcoin fiyatının Bitcoin işlem hacmi ile pozitif, Ethereum işlem hacmi ile negatif ilişkili olduğunu bulduk. Öte yandan, Ethereum'un fiyatı Bitcoin'in işlem hacmiyle pozitif, Ethereum'un işlem hacmiyle pozitif ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Bitcoin and Ethereum are the top two cryptocurrencies in the first and the second places respectively. This study looks to examine the inter and intra dynamics and relationship between Bitcoin price (BTCP), Ethereum price (ETHP), Bitcoin volume (BTCV) and Ethereum volume (ETHV). This study utilizes the Johansen Cointegration Test as well as the Vector Error Correction Model (VECM) to determine the long-run relationship between Bitcoin price (BTCP), Ethereum price (ETHP), Bitcoin volume (BTCV) and Ethereum volume (ETHV) before and during the COVID-19 pandemic and to determine whether the pandemic has any effect on the changes in prices and volumes of these cryptocurrencies. The study also utilizes daily data extracted from coinmarketcap.com for Bitcoin price and volume as well as for Ethereum price and volume from August 8, 2015 up to February 28, 2021 extracted on March 1, 2021. We find that the COVID-19 pandemic has no effect on the long run relationship between Bitcoin price (BTCP), Ethereum price (ETHP), Bitcoin volume (BTCV) and Ethereum volume (ETHV) for all the specifications. We also find that the pandemic has no effect on the prices of Bitcoin and Ethereum but has an effect on their trading volumes in the short run. We find that the price of Bitcoin is positively related with the Bitcoin trading volume and positively related with the trading volume of Ethereum whereas the Ethereum price is negatively related with the Bitcoin trading volume and positively related with the trading volume of Ethereum. We also find that the price of Bitcoin is positively related with the trading volume of Bitcoin and negatively related with the trading volume of Ethereum. On the other hand, the price of Ethereum is positively related with trading volume of Bitcoin and positively related with the trading volume of Ethereum.