Price and volume dynamics: The case of cryptocurrency markets before and during COVID-19 pandemic
Fiyat ve hacim dinamikleri: KOVİD 19 pandemisi öncesinde ve sırasında kripto para piyasalarının örneği
- Tez No: 702014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ASAD UL ISLAM KHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kripto para birimleri, Johansen Eşbütünleşme, VECM, COVID-19, Cryptocurrencies, Johansen Cointegration, VECM, COVID-19
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Alternatif bir para kaynağı olarak kripto para birimlerinin ortaya çıkışı, 21. yüzyılın en büyük fenomenlerinden biri olarak adlandırılmıştır. Yıllar geçtikçe, kripto para birimleri geleneksel finansal sistemi büyük ölçüde kesintiye uğrattı ve devrimi için bir katalizör görevi görmeye devam ediyor. Bununla birlikte, kripto para birimleri sefalet ve tartışmalardan arınmış değildir. Bu çalışma, bu tür gizemlerden birini keşfetmeyi ve araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın ana odak noktası, COVID-19 pandemisinin kripto piyasalarındaki fiyat ve hacim dinamikleri üzerindeki etkisini ampirik olarak araştırmaktır. Çalışma iki veri örneğinden yararlanmaktadır ancak bu örnekler ayrı ayrı ve bağımsız olarak analiz edilmektedir.İlk veri örneği, 7 Kasım 2020 itibariyle piyasa değeri açısından İlk Beş Kripto Para Biriminden oluşmaktadır. Bu para birimleri BITCOIN, ETHEREUM, XRP, BINANCE COIN ve LITECOIN'dir. İkinci veri örneği, 7 Kasım 2020 itibariyle ilk 40 kripto para birimi arasında yer alan Alt Beş Kripto Para Biriminden oluşur. Bunlar FTX TOKEN, HUOBI TOKEN, FILECOIN, DASH ve DECREED'dir. İlk Beş Kripto Para Birimi arasındaki veriler 2014 ile 2021 arasında, en Alt Beş Kripto Para Birimi arasındaki veriler ise 2018 ile 2021 arasında değişmektedir. Her iki örnekteki tüm kripto para birimleri 1. sıraya entegre edilmiştir, yani I (1). Johansen Eşbütünleşme Testi ve Vektör Hata Düzeltme modeli, bu çalışma kapsamında kripto para birimleri arasındaki fiyat-hacim ilişkilerinin kurulmasında çalışmanın benimsediği temel istatistiksel yöntemdir. v Çalışma, pandemi öncesi veya pandemi dönemi olup olmadığına bakılmaksızın, kripto pazarındaki fiyat ve hacim dinamikleri arasında uzun vadeli ve uzun vadeli ilişkilere dair güçlü kanıtlar buldu. Bu çalışmanın bulguları, kripto piyasası tüccarları, yatırımcıları ve portföy yöneticileri için herhangi bir yatırım kararı vermeden önce, diğer altcoinlerin fiyatlarını ve hacimlerini büyük ölçüde etkilediğinden, Bitcoin'in fiyat dinamiklerini ve işlem hacimlerini dikkate almanın kritik olduğunu ima ediyor.
Özet (Çeviri)
The emergence of cryptocurrencies as an alternative source of currency has been dubbed as one of the greatest phenomenon of the 21st century. Over the years, cryptocurrencies have grossly interrupted the traditional financial system and continues to act as a catalyst for its revolution. However, the cryptocurrencies has not been free from misery and controversies. This study aims to explore and investigate one of such misteries. The main focus of this study is to explore and investigate empirically the impact of COVID-19 pandemic on the price and volume dynamics in the crypto markets. The study make use of two data samples but these samples are analysed seperately and independently. The first sample consist of Top Five Cryptocurrencies in terms of market capitalization (BITCOIN, ETHEREUM, XRP, BINANCE COIN and LITECOIN) as at 7 November 2020. The second one is made up of the Bottom Five Cryptocurrencies among the top 40 cryptocurrencies (FTX TOKEN, HUOBI TOKEN, FILECOIN, DASH and DECREED) as at 7 November 2020 again. The data among the Top Five Cryptocurrencies ranges from 2014 to 2021 and the data among the Bottom Five Cryptocurrencies ranges from 2018 to 2021. All the cryptocurrencies in both samples are integrated at order 1 i.e. I (1). Johansen Cointegration Test and Vector Error Correction model are the main statistical method adopted by the study. The study has found strong evidence of intra and inter long run relationships among the price and volume dynamics within the crypto market irrespective of whether it is pre-pandemic or pandemic period.The findings of this vii study imply that it is critical for crypto market traders, investors and portfolio managers, before making any investment decision must consider the dynamics of the price and trading volumes of BITCOIN as they hugely impact the prices and volumes of other altcoins.