Türk hukukunda genel olarak nafaka türleri ve özellikle yoksulluk nafakası ile nafakanın süresiz olması sorunu
Types of alimony in Turkish law in general and especially poverty alimony and the problem of indefinite alimony
  1. Tez No: 831615
  2. Yazar: SADIK FURKAN MIDIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BEŞİR ACABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Nafaka, Yoksulluk, Yoksulluk Nafakası, Süre Sorunu, Divorce, Alimony, Poverty, Poverty Alimony, Duration Issue
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Toplumsal kurallar ve dayanışma arzusu zor durumda olan kişilere yakınları tarafından yardım edilmesini, destek sağlanmasını öngörmektedir. Kanun koyucu da bu yardım ihtiyacını yalnız kişilerin iradesine bırakmak istemediğinden gerekli yasal düzenlemelerle bu kuralları hukuksal boyuta taşımıştır. Bu düzenlemelerden en öne çıkanı nafakaya ilişkin olandır. Nafakanın türlerinden birisi olan yoksulluk nafakası bu çalışmamızda yakından incelenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde genel olarak nafakanın ne olduğundan, bu kavramdan ne anlaşılması gerektiğinden, hukuk düzenimiz içinde nafakanın türlerinin neler olduğundan ve nafaka alacaklarının ortak özelliklerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise yoksulluk kavramına, hukukumuzda yoksulluk nafakasının düzenleniş ve ele alınış biçimine değinilmiştir. Bu kapsamda yoksulluk nafakasının koşulları, miktarı ve sona erme halleri Yargıtay kararları ışığında irdelenmiştir. Üçüncü ve son kısımda ise yoksulluk nafakasının Medeni Usul Hukukuna dair hükümlerine ve gerek uygulamada gerekse de öğretide çokça tartışılan yoksulluk nafakasının süresine değinilmektedir. Süre konusuna değinilirken İsviçre hukukundaki durum, güncel gelişmeler, haberler ve değerlendirmeler de dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Social rules and the desire for solidarity stipulate that people in difficult situations should be helped and supported by their relatives. Since the legislator does not want to leave this need for assistance to the will of individuals alone, it has carried these rules to the legal dimension with the necessary legal regulations. The most prominent of these regulations is the one regarding alimony. Poverty alimony, which is one of the types of alimony, is closely examined in this study. In the first part of our study, it is mentioned what alimony is in general, what should be understood from this concept, what are the types of alimony in our legal order and the common characteristics of alimony receivables. In the second part, the concept of poverty and the way poverty alimony is regulated and handled in our law are mentioned. In this context, the conditions, amount and termination of alimony are analyzed in the light of the decisions of the Court of Cassation. In the third and final part, the Civil Procedural Law provisions of alimony and the duration of alimony, which is widely discussed both in practice and in the doctrine, are discussed. While addressing the duration, the situation in Swiss law, current developments, news and evaluations have also been taken into consideration.