Biobased sound absorptive panel system design and development using fruit seeds
Meyve çekirdekleri kullanarak biyobazlı ses yutucu panel sistemi tasarım ve geliştirmesi
- Tez No: 832425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHRE SÜ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ses Yutma Katsayısı, Empedans Tüpü, Sürdürülebilir Malzemeler, Biyo-bazlı Malzemeler, Ses Yutucu Panel, Meyve Tohumları, Yeniden Kullanım, Sound Absorption Coefficient, Impedance Tube, Sustainable Materials, Biobased Materials, Sound Absorptive Panel, Fruit Seeds, Reuse
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, yapı endüstrisinde hâlihazırda uygulanan ses yutucu malzemelerden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmak için alternatif sürdürülebilir sistemler araştırılmaktadır. Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde bol miktarda bulunan atık meyve tohumlarının yeniden kullanılmasıyla, binalarda duvar veya tavan paneli gibi ince bir son yüzey olarak uygulanmak üzere bir kompozit panel sistemi geliştirilmiştir. Hammadde kiraz, karpuz, zeytin vb. gibi çeşitli meyve çekirdeklerinden oluşur. Doğal bir yapıştırıcı olarak odun reçinesi odun ateşi külü ile birleştirilir. Yapışkan özelliğinin etkinliği, doğal yapışkan araştırmalarının konusudur. Ahşap tutkalı, diğer yapışkan malzemelere alternatif olarak kullanılır; pratikliği ve erişilebilirliği nedeniyle malzeme üretiminde daha verimli olduğu düşünülmektedir. Çeşitli tohum, ağaç reçinesi ve ahşap tutkalı kombinasyonları, empedans tüpü ölçümleriyle test edilmiş ve ses emme katsayısı verileri elde edilmiştir. Üretilen örneklerin etkinliğini test etmek için, yüksek çınlama süresi sorununa sahip olan Bilkent Üniversitesindeki bir tasarım stüdyosunda, en yüksek ses yutma performansına sahip olan malzeme örneği test edilir. Akustik açıdan probleme sahip olan bu stüdyonun üç boyutlu modeli oluşturulur ve ışın izleme simülasyonları ile test edilir. Oluşturulan stüdyo modeli üzerinde belirli yüzeylere panel sistemi uygulanarak stüdyonun mevcut ve panel sistemi uygulanmış durumu için çınlama süreleri karşılaştırılır. Sonuçlar, uygun yapıştırıcılarla birleştirilen tohumlardan çıkan panellerin, iç mekânlarda ses yutucu dekoratif sistemler olarak uygulanma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Alternatif gözenekli yapıştırıcılarla ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to reduce the carbon footprint due to currently applied sound absorptive materials in the building construction field, alternative sustainable systems are investigated in this research. By re-using the waste fruit seeds that are abundant in the Central Anatolia region of Turkey, a composite panel system is developed to be applied in buildings as a fine finish surface, like a wall or ceiling panel. The raw material is composed of various fruit seeds, including cherry, watermelon, olive, etc. The tree resin is combined with wood fire ash as a natural adhesive. The efficacy of the adhesive property is the subject of biological adhesive research. Wood glue is utilized as an alternative to other adhesive materials; it is considered more efficient in material production due to its practicality and accessibility. The varied combinations of seeds, tree resin, and wood glue have been tested through impedance tube measurements, and sound absorption coefficient data are acquired. To test the efficiency of produced samples, one with the maximum sound absorption performance is tested in the design studio at Bilkent University based on the data obtained, which is a current acoustic problem due to very high reverberance. An acoustical model is generated replicating the problematic studio, and the panel system is tested through raytracing simulations. On the generated studio model, the panel system is applied to specific surfaces, and reverberation times for the current and adjusted state of the studio is compared. The results indicate that the panels out of seeds combined with proper adhesives have a potential to be applied as a sound absorptive decorative system in various architectural spaces.