Evde sağlık hizmetleri üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi: 1993-2022 dönemi
  1. Tez No: 832461
  2. Yazar: MERVE KOŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Evde Sağlık Hizmetleri, Health, Health Service, Home Health Services
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Evde sağlık hizmetleri, sağlık hizmetleri kapsamında yer alan bir sistem olarak günümüzde faaliyetlerini geliştirerek sürdüren bir hizmet türüdür. Bu bağlamda evde sağlık hizmetlerinin ortaya çıkışı, kapsamı, uygulamaları ve hem bakım alan hem de bakım verenlere yönelik ne gibi avantajlar veya dezavantajlar oluşturduğu tanımlayıcı yöntem üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde evde sağlık hizmetlerini daha iyi kavrayabilmek adına sağlık ve sağlık hizmetleri kavramları genel haliyle ele alınmıştır. İkinci bölümde ise evde sağlık hizmetlerine giriş yapılarak çalışma tamamlanmıştır. Amacı bakımından bu çalışmayla evde sağlık hizmetleri hakkında kavramsal ve tarihsel bilgilendirmeler yapılarak, hizmet uygulamalarından, bu uygulamalardan kimlerin yararlanabileceğinden, kimlerin ne düzeyde etkilendiğinden ve hizmetin kimler tarafından ne amaçla verildiğinden bahsedilmiştir. Böylelikle hem yeni bir kaynak teşkil etmesi hem de bu hizmete başvuran veya başvurmayı düşünen bireylerin yararlanabilmesi hedeflenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda evde sağlık hizmetlerinin yalnızca bedensel sorunlara yönelik değil aynı zamanda ruhsal açıdan da birçok soruna yönelik bir hizmet uygulaması olduğu görülmüştür. Diğer yandan evde sağlık hizmetlerinin, bakıma muhtaç bireyler kadar bakım verenler için de gerekli olduğu gerçeği söz konusudur. Evde sağlık hizmetlerinin sistematik olarak henüz yeni sayılan bir hizmet türü olmasına rağmen bu hizmetin, ilk çağlardan itibaren amatör düzeyde de olsa verildiği anlaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlar ile evde sağlık hizmetleri hakkında bilinmeyen veya irdelenmeyen birçok konuya ışık tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Home health services, as a system within the scope of health services, is a type of service that continues its activities by improving today. In this context, the emergence of home health services, its scope, applications and what advantages or disadvantages it creates for both care recipients and caregivers have been tried to be explained through the descriptive method. In the first part of the study, which consists of two parts, the concepts of health and health services are discussed in general in order to better understand the home health services. In the second part, the study was completed by introducing home health services. In terms of its purpose, in this study, conceptual and historical information about home health services is given, service applications, who can benefit from these applications, who are affected to what extent and by whom the service is given for what purpose. Thus, it is aimed both to create a new resource and to benefit individuals who apply or are considering applying for this service. As a result of the study, it has been seen that home health services are a service application not only for physical problems, but also for many mental problems. On the other hand, it is a fact that home health services are necessary for caregivers as well as individuals in need of care. Although home health services are still a new type of service, it has been understood that this service has been provided at an amateur level since the early ages. These results shed light on many unknown or unexplored issues about home health services.