Öğretim programlarının uygulanmasında ortaokul fiziki koşullarının yeterliğine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examining teachers' opinions on the sufficiency of physical conditions of middle schools in the implementation of educational programs
  1. Tez No: 832542
  2. Yazar: SİBEL SARAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim programının uygulanmasında fiziki koşullar, Ortaokulların fiziki şartları, Ortaokulun fiziki koşulları, Eğitim programı ve ortaokulların fiziki koşulları, Physical conditions in the implementation of the curriculum, Physical conditions of the secondary schools, Educational program, and physical conditions of the secondary schools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Ortaokul Öğretim Programlarının uygulanmasında ortaokulların fiziki koşullarının yeterliğine ilişkin öğretmen görüşleri incelenmiştir. Başka bir ifadeyle Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan ve yayımlanan Resmi Öğretim Programlarının ihmal edilen kısmının ne kadarının fiziki koşullardan kaynaklı olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması desenine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bursa ve İstanbul illerinde görev yapan Fen Bilimleri, Türkçe, İngilizce, Sosyal Bilgiler, Beden Eğitimi ve Spor, Müzik, Görsel Sanatlar ve Matematik branşından beşer katılımcı olmak üzere toplam 40 öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcıların seçiminde gönüllülük esasına dayalı olarak tabakalı amaçlı örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri toplama aracının geçerlik ve güvenirliği alan yazına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlardan bazıları şöyledir: Ortaokulların fiziki şartları, dersler arasında farklar olmakla birlikte, tüm dersler için Resmi Öğretim Programının eksiksiz uygulanabilmesine uygun değildir. Yine dersler arasında farklılıklar olmak üzere, Resmi Öğretim Programının uygulanmasına en önemli engellerin; dersin içeriğine uygun (derse özel) dersliklerin olmaması, kazanımların edinimine katkı sağlayacak mekân ve materyal eksikliği, öğretimi zenginleştirmek ve bireysel farklılıkları dikkate almak için gereken fiziki donanım ve materyal yetersizliği ve kimi zaman da teknoloji, kütüphane ve diğer tesislerin eksikliği olarak saptanmıştır. Öneri olarak branşlara uygun sınıf, mekân ve donanımların ortaokullarda yeterli düzeyde temini gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, teachers' opinions on the sufficiency of physical conditions of middle schools in the implementation of educational programs were examined. In other words, it was tried to determine how much of the neglected part of the Official Curriculum prepared and published by the Ministry of National Education Board of Education and Discipline was due to physical conditions. The research was conducted in accordance with the case study design, one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of a total of 40 teachers, five each from the branches of Science, Turkish, English, Social Studies, Physical Education and Sports, Music, Visual Arts and Mathematics, working in Bursa and Istanbul provinces. Stratified purposive sampling and snowball sampling methods were used to select participants on a voluntary basis. Data were collected with a semi-structured interview form. The validity and reliability of the data collection tool were carried out in accordance with the literature. A descriptive analysis technique was used to analyze the data. Some of the results obtained are as follows: Although there are differences between the courses, the physical conditions of middle schools are not suitable for the complete implementation of the Official Curriculum for all courses. The most important obstacles to the implementation of the official curriculum, again including differences between courses, are; The lack of classrooms suitable for the content of the course (specific to the course), the lack of space and materials that will contribute to the acquisition of the learning outcomes, the lack of physical equipment and materials required to enrich teaching and take individual differences into account, and sometimes the lack of technology, libraries and other facilities. As a recommendation, adequate classrooms, spaces, and equipment suitable for the branches should be provided in schools.