FME ile coğrafi bilgi sistemleri arasında konumsal veri değişimi
Spatial data translation beetwen georophical systems with FME
- Tez No: 83259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Konumsal Veri Değişimi, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), FME (Feature Manipulation Engine). VI, Spatial Data Interchange, Geographical Information Systems (GIS), FME (Feature Manipulation Engine). vn
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Konumsal verinin Mühendislikten Pazarlamaya çok geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip olması nedeniyle, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları bugün, çok önemli bir Bilgi Teknolojisi (BT) aracı durumuna gelmiştir. Öte yandan BT nin sağladığı geniş olanaklarla yeni ve iddialı uygulamaların çok çeşitli türde veri istemesi nedeniyle, Konumsal veri sayısal formda çok çeşitli kaynaklardan sağlanabilir duruma gelmiştir. Öte yandan, Konumsal verinin ilk elden toplanmasının oldukça pahalı ve zaman alıcı bir işlem olması nedeniyle, Konumsal Veri Yönetiminde hızlı ve ekonomik çözümler üretilebilmesi için Konumsal verinin sayısal formda başka bir kaynaktan sağlanması zorunluluğu doğmuştur. Ancak farklı CBS yazılımları ve konumsal veri sağlayıcılarının farklı veri formatlan kullanmaları nedeniyle, istenen verinin hızlı ve basit bir biçimde transferi, Konumsal veri yönetimi alanında yasana gelen en önemli sorunlardan birisi olmuştur. Bir formattan diğerine konumsal veri iki şekilde transfer edilebilir. İki format arasında“doğrudan”bir dönüşümün uygulandığı yöntem, eksiksiz bir dönüşüm sağlamakla birlikte, mevcut veri formatlannın olası değişikliklerinden doğrudan etkilenmesi nedeniyle pratik değildir. İki format arasında bir“ara”format üzerinden dönüşüm yapılması ise, bu ara formatın çok çeşitli formatlardaki veri temsilleri arasında çeviriyi sağlayacak kadar“genel”fakat aynı zamanda“özel”olmasını gerektirmesi nedeniyle sorunludur. Sonuç olarak, bugün pratikte uygulanan şekliyle Konumsal Veri değişimi basit, hızlı ve eksiksiz bir biçimde gerçekleştirilememektedir. Bu çalışmada, konumsal veri değişiminin pratikte uygulanan şekli ile, sorunları incelenmiş, 1998 yılı sonlarında piyasaya sürülen FME 2.2a (Feature Manipulation Engine) Konumsal veri dönüştürücü yazılımının bu sorunlara ne derece çözüm getirdiği değerlendirilmiştir. Değerlendirme, belirlenen bir dizi ölçüt ve farklı CBS formatlanndaki test verileri kullanılarak yapılmıştır. Sonuçta FME 2.2a yazılımının geçerli çözümler sunduğu ancak ideal bir veri dönüşümü ortamına göre bir takım eksiklikleri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Spatial Data Translation Beetween Geographical Information Systems with FME Because Spatial data is needed in a very broad user community from Engineering to Marketing, Geographical Information Systems (GIS) software has become a major tool of Information Technology (IT) Today. On the other hand, IT has opened up the way to the challanging applications of today which requires data from many different sources. Given these and the fact that collecting spatial data fist hand is a costly and time consuming operation, it has been realized that cost effective and timely solutions in Spatial Data Management are only possible through spatial data interchange. However, due to the large variety of formats used by different GIS softwares and data providers, spatial data interchange has always been a major problem in Spatial Data Management. Generally, spatial data interchange can be performed in one of the“direct”or“indirect”ways. Despite providing a“loseless”translation, direct method is not practical since it is directly affected from highly likely modifications of the formats currently in use. And the indirect method has long suffered the difficulty of comprimising many different formats while at the same time being so specific to enable dedicated translations. As a result, spatial data interchange, as it is performed today, can not be effected in a simple and fast way yielding loseless transfers. In this thesis, issues of traditional spatial data interchange have been examined. For the solutions to these issues, FME 2.2a (Feature Manipulation Engine), a new spatial data manipulator and translator software has been evaluated. Evaluation has been made according to an evaluation criteria, using test data and several GIS formats. Consequently, it has been found that FME 2.2a offers valuable solutions to many problems of traditional spatial data interchange. However, it still lacks some of the features of an ideal spatial data interchange environment.