Buğday (triticum durum L.) saplarından sülfat yöntemiyle kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
Determination of sulfate pulping condition of wheat (triticum durum L.) straw
  1. Tez No: 83267
  2. Yazar: SAİM ATEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday sapı {Tiriticum durum), Sülfat Pişirmesi, Direnç Özellikleri, Pişirme Koşulları VII, Wheat Straw (Triticium durum), Sulfate Pulping Strength Properties Pulping Condition VIII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET SEKA- Afyon Müessesesi'nde sülfat yöntemi ile buğday sapları ve göl kamışı kullanılarak kağıt hamuru üretilmektedir. Verimin yükseltilmesi ve kağıt hamuru özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla, yapılan çalışmalarda her iki hammaddenin ayrı ayrı pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Buna dönük olarak bu çalışmada, Buğday {Tiriticum durum L.) saplarının sülfat yöntemiyle pişirilmesinde en uygun pişirme şartlarını belirlemek amacıyla, pişirme çözeltisi içerisindeki aktif alkali oranı, pişirme süresi ve sülfidite oranı değiştirilerek çeşitli pişirme denemeleri yapılmıştır. Başlangıçta, farklı bir tür olarak seçtiğimiz Tiriticum durum L. ' ye ait kimyasal analizler yapılmıştır. Ardından yukarıda sözü edilen 19 adet pişirme denemesi yapıldıktan sonra elde edilen bulgular istatistiksel olarak değerlendirilerek en uygun pişirme koşulu aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: Aktif alkali oranı : %16 Pişirme süresi : 20 dakika Sülfidite oranı : %20 Pişirme sıcaklığı : 160 °C Çözelti/sap oranı : 4/1 Belirlenen en uygun şartlarda elde edilen buğday samanı sülfat hamurlarının elek verimi %41.4, kappa numarası 24, viskozitesi 921 cm3/g, kopma uzunluğu 9.64 km, patlama indisi 4.00 kPa. m2/g, yırtılma indisi 4.28 mN. m2/g ve parlaklık değeri 29.96 elrepho olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Sulfate Pulping Condition of Wheat (Tiriticum durum L.) Straw Using sulfate method pulping from wheat straw and reed has been produced in SEKA-Afyon pulp mill. To increase the yield and properties of pulp, it is suggested that these two raw materials be cooked separately. In this respect, to determine the best cooking condition for wheat straw using sulfate method. Different pulping trials were conducted by changing active alkali charge, cooking time and sülfidite charge in cooking solution. First, chemical analyses were done on Tirilicum durum L. that was chosen as a different species. Second, 19 cooking indicated above were conducted. Data obtained were then analyzed statistically and best cooking condition were determined as shown below: Active alkali charge Time at max. temperature Sülfidite charge Max. Temperature Liquor to raw material ratio %16 20 minute %20 160 DC 4/1 (w/w) At the optimum pulping condition sulfate wheat straw pulp gave %41.4 screened yield, 24 kappa number, 921 cm3/g viscosity, 9.64 km breaking length, 4.00 kPa.m2/g bursting index, 4.28 mN. m2/g tearing index and 29.96 % BaS04 brightness.