Modernleşme Süreci'nin etkisi altında Anadolu geleneksel konut anlayışının evrimi
The evalution of the traditional Anatolian house under modernization process
  1. Tez No: 83315
  2. Yazar: NAZIM KINALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL O. GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu evleri, Modernite, Standartlaşma, Kimlik IV, Anatolian houses, modernity, standardization, identy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma Anadolu konutunun günümüze kadar geçirdiği evrimi incelemekte ve modernizasyon sürecinin ülkemizde nasıl bir kimliksel ve çevresel anomiyle sonuçlandığını örneklerle gözler önüne sermektedir. Birinci bölümde zengin çeşitleriyle farklı bölgelerimizden konutlarımız örneklenmekte; ikinci bölümde dünya konutunu etkileyen Barı Örnekleri ve etkili olduğu boyutlar tanıtılmakta, izleyen bölümde ülkemizde etkilerle şekillenen merkez ve taşra konutları örneklerle anlatılmaktadır. Bu bölümde Anadolu konutunun nasıl istenmeyen biçimlerde tipleşip, standartlaştığı vurgulanmakta ve son bölümde bu tavrın nasıl yaygın olarak hala sürdürüldüğü gösterilmektedir. Giderek küreselleşen değerler gelecekte bıktırıcı derecede anonim ve yaşanmaz çevreler oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle geçmişteki çeşitliliğin ve kimlikliliğin yeniden fiziksel çevreye restitüe edinilmesi tasarımın hedefi olmalıdır. Bu bağlamda konut tasarımcısının bu hedefi ciddiye alması ve konut tasarımında kültür, bölge ve birey değerlerini ön plana taşıması şarttır. Bu çalışmanın amacı işte bu yüksek değere ulaşmanın bir yolu olarak ülkemizin içinde bulunduğu konut çıkmazının altının çizilmesi ve ilgili her kişinin dikkatinin bu konuya çekilmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Evolution Of The Traditional Anatolian House Under Modernization Process In this researe,evolution of Anatolian house until today and the identity it acquired have been examined.The modernization process and how it resulted in environmental anonymity has been presented with selected examples in this study. In the first chapter sample houses with rich variety from different regions are presented in the second chapter some houses from world architecture, that have influenced the Anatolian house and the kind of influences have been studied in the following chapter, examples from rural and urban houses which take shape under these impacts have been explained.In the same section, how the Anatolian housing typology developed undesirable forms and standardization have been emphasized.The last chapter shows how this manner has continued and became common practice. Globalization has resulted in boring anonymous and unlivable environments for this reason, the aim of design should be to integrate the a values its proper identity in the physical environment.Thus the goal of the house designing architect should be to pay attention to the culture, region and person as very important aspects of house design. The goal of this study is to emphisaze housing problems in our country and to draw the attention of persons involved in this process, for the purpose of designing liveable environments in the future.