Altyapıya ilişkin konum bilgi sistemleri için veri tabanı tasarımı
To desing a database for infrastructure related spatial information
- Tez No: 83316
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY TÜDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Altyapı Bilgi Sistemi, Veri Tabam, Altyapı kadastrosu, GIS, ArcView, Geographical Information Systems, Spatial Information Systems, Karadeniz Technical University. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hızla artan nüfus yoğunluğu beraberinde pek çok sorunu da getirmektedir. Bu sorunların başında kurumların altyapı tesis ihtiyacı gelmektedir. Artan yoğunluk için gereken kanalizasyon, su, ısınma, elektrik, telefon vb. Hizmetlerde artık haritacılık uygulamalarının önemi anlaşılmıştır. Bu hizmetler çoğunlukla yer altı mekanında şekillendiği için bunların tespitinde zor durumlarla karşılaşılmakta, hatta bazı durumlarda maddi hasarlar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma da, bölge için önemli bir kamu kurumu olan Karadeniz Teknik Üniversitesi merkez kampus alam içindeki mevcut altyapı bilgilerinden bazıları seçilerek konuma bağlı bilgi sistemi tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
To Desing A Database For Infrastructure Related Spatial Information Population growing brings many problems itseft. One of those problems is lack of the establishment of infrastructure facilities such as sewerage, water, heating, telephone etc. These services also require some mapping activities. Such activities are done underground. In that case many difficulties in terms of time and money can be faced. In this study, an infrastucture spatial information system has been designed for the main campus of Karadeniz Technical University. Firstly, some underground facilities objects were collected by digitizing process, then spatial editing and analysing were made using Arc View GIS software.