Comparison of reinforced concrete corbels accordingto several design codes
Betonarme kısa konsolların çeşitli tasarım kodlarınagöre karşılaştırılması
  1. Tez No: 833526
  2. Yazar: ZAWAR HUSSAIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EREN GÜLŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standards, Corbel, Design, Reliability Index, Equations, Comparison, Standartlar, Kısa Konsol, Tasarım, Güvenilirlik İndeksi, Denklemler, Kıyaslama
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
This study provides a comprehensive review and comparison of four international standards for the design of corbels, which are essential structural elements that support heavy loads in construction. The selected design codes for comparison include AS3600-2009 (The Australian Standard), CSA (Canadian Standards Association), ACI (American Concrete Institute), and EN 1992-1-1:2004 (Eurocode). By evaluating and contrasting these codes, the study seeks to identify similarities, differences, and potential implications for corbel design of 1170 different designs. The methodology involves the comparison of key parameters in detail to determine the variations among the codes and their potential impact on the design outcomes. The design methodologies of each standard are reviewed in terms of their assumptions, limitations, and complexity. The study compares five different equations taken from renowned articles to evaluate whether the load provided is correct and applicable for all the standards or not. The results received from the equations are used to find reliability indices to find a margin of safety and the probability of failure for a given corbel design. The study concludes with a summary of the findings and understanding of the design provisions for reinforced concrete corbels according to various design codes, 5 different equations and reliability indices. The study outcomes explain the importance of adhering to international codes for the safety, functionality, and load capacity of corbels in construction.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, yapıdaki ağır yüklerin mesnetlenmesinde önemli yapısal elemanlardan olan kısa konsolların tasarımı için geniş kapsamlı bir derlemeyi ve dört adet uluslararası standardın kıyaslanmasını sunmaktadır. Kıyaslama için seçilen tasarım standartları, AS3600-2009 (Avustralya Standardı), CSA (Kanada Standartlar Kurumu), ACI (Amerikan Beton Enstitüsü) ve EN 1992-1-1:2004 (Avrupa Kodu)'nu içermektedir. Çalışma, bu standartları değerlendirerek ve kıyaslayarak 1170 adet farklı kısa konsolun tasarımı için benzerliklerini, farklılıklarını ve uygulama potansiyellerini belirlemeyi araştırmaktadır. Uygulanan metot, standartlar arasındaki farklılıkları ve bunların tasarım çıktıları üzerindeki potansiyel etkilerini belirlemek için önemli parametrelerin detaylı bir şekilde karşılaştırılmalarını içermektedir. Her bir standardın tasarım metodu varsayımları, sınırları ve karmaşıklığı açısından irdelenmiştir. Çalışma beş farklı bilindik makalelerden alınmış denklemleri, elde edilen yüklerin doğru olup olmadığını ve bütün standartlar için uygulanabilir olup olmadığını değerlendirmek için, kıyaslamaktadır. Denklemlerden alınan sonuçlar belirli bir kısa konsol tasarımı için güvenilirlik indekslerini, güvenli bölgeyi ve göçme olasılığını tespit etmek için kullanılmıştır. Çalışma, çeşitli tasarım kodlarına, 5 farklı denkleme ve güvenilirlik indekslerine göre betonarme kısa konsolların tasarımı için bulguların özetlenmesi ve tasarım koşullarının anlaşılmasıyla sonuçlanmaktadır. Çalışma sonuçları yapıdaki kısa konsolların güvenliği, işlevselliği ve yük taşıma kapasitesi için uluslararası standartlara bağlı kalmanın önenimi açıklamaktadır.