Beyaz yaka suçları: Farkındalık ve algı analizi
White collar crimes: Awareness and perception analysis
- Tez No: 833629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DEMİRDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Yaka Suçları, Ekonomik Suçlar, Sokak Suçları, Suç Ciddiyeti, Suç Mağduriyeti, White-collar Offences, Economic Offences, Street Crimes, Crime Seriousness, Crime Victimization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmada Ankara ve Eskişehir illerinde yaşayan halkın beyaz yaka suçlarına yönelik algı ve deneyimleri araştırılmıştır. Çalışmanın öncelikli amacı katılımcıların beyaz yaka suçları ile ilgili tutumlarını değerlendirmektir. Bu doğrultuda uygulanan anket aracılığıyla suçun ciddiyeti, suç mağduriyeti, suç mağduriyeti oluşturabilecek riskli davranışlar, suçun kontrolü ve algılanan mağdur profiline yönelik geniş çerçevede bilgi toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen Ankara ve Eskişehir illerinde yaşayan toplamda 381 katılımcı oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlar betimleyici istatistikler, T-testi ve ANOVA testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcılar geleneksel sokak suçlarıyla karşılaştırıldığında beyaz yaka suçlarını anlamlı derecede ciddi olarak algıladıkları; beyaz yaka suçları ve geleneksel suçlara devletin eşit oranda fon ayırması gerektiğine inandıkları. Ayrıca, katılımcıların olası mağdur profiline yönelik tutumları ve gerçek mağdurlara yönelik tutumları arasında anlamlı farklar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçların kolluk kuvvetleri, tüketici koruma örgütleri ve alanda çalışan tüm uzmanlar için yol gösterici olacağı ve literatüre katkı sağlayacağı iddia edilebilir.
Özet (Çeviri)
The study investigates the perceptions and experiences of the people on White-collar offences in the Cities of Ankara and Eskişehir. The study more specifically aims to explore the attitudes of participants relation to White-collar offences. Fort his objective, a wide range of information was collected on the seriousness of the crime, victimization of crime, risky behaviors that may cause crime victimization, crime control, and the perceived victim profile. A total of 381 participants living in Ankara and Eskişehir were selected selected via convenience sampling methods. The results were analyzed with descriptive statistics and as well as T-test, and ANOVA. The results revealed that the participants perceive white-collar offences as significantly serious criminal acts in comparison to common Street level offences and that they believe that states should allocate equal funds to white-collar offences and common Street level offences. Furthermore, the participants showed significantly different attitudes towards potential white-collar offence vicitms versus that of actual victims. These findings may have practical implications for a guide for law enforcement, consumer protection organizations, and other experts working in the field and contribute to the literature.