Adenomyozis hastalarında serum ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum heavy metal levels in adenomyosis patients
  1. Tez No: 833679
  2. Yazar: CANSU KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YALÇIN BAHAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, ağır metal, alüminyum, cıva, kadmiyum, kurşun, oksidatif stres, Adenomyosis, heavy metal, lead, mercury, aluminium, cadmium, oxidative stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ: Ağır metaller oksidatif streste büyük rol oynamaktadır. Hücresel apoptoz ve DNA hasarına yol açtıkları bilindiğinden inflamasyon zemininde önemli rolleri olduğu düşünülmektedir. Adenomyozis hastalığının patogenezini açıklarken inflamasyon mekanizması etkin bir rol oynamakta olup ağır metal maruziyeti ile yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda adenomyozis tanısı almış olan hastaların serum ağır metal (alüminyum, cıva, kadmiyum, kurşun) düzeyleri belirlenerek kontrol grubuna kıyasla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Alüminyum, cıva, kadmiyum ve kurşunun oksidatif strese ve enflamasyona neden oldukları bilindiğinden adenomyozis patogenezinde etkin rol oynayabilecekleri düşünülmektedir. Bu sayede adenomyozis patogenezine yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalıştık. GEREÇ ve YÖNTEM: Ocak 2023- Haziran 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran; 30-55 yaş arasında, patolojik olarak adenomyozis tanısı almış olan, herhangi bir kronik hastalığı olmayan ve bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu kabul eden 30 adenomyozis hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Örneklem hesabına uygun olarak hasta grubu ile sosyodemografik özellikleri ve sağlık geçmişleri benzer aynı tarih aralığında hastanemiz kadın doğum kliniğine başvuran sağlıklı 30 kadın kontrol grubu olmak üzere, toplam 60 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. BULGULAR: Çalışmamızda adenomyozis hastalarının kontrol grubuna kıyasla kadmiyum düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yapılan ROC analizine göre kanda bakılan kadmiyum değeri> 0.233 üzerindeyse hastanın %76.7 sensitivite, % 70 spesifite ile adenomyozis olma olasılığı %73.6 'dır. Adenomyozis hastaları ile kontrol grubu karşılaştırıldığında kan serumlarında alüminyum, cıva ve kurşun düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Adenomyozis hastaları ile kontrol grubu kıyaslandığında sigara kullanımı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak sigara kullananlarda cıva oranının istatistiksel olarak anlamlı ve daha yüksek olduğu saptanmıştır. Adenomyozis hastalarında sigara kullanan ve kullanmayanların cıva düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Yaş ile alüminyum ve kadmiyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. İstatistiksel olarak adenomyozis hastalarının yaşı arttıkça alüminyum ve kadmiyum değerlerinin de artması beklenmektedir. Adenomyozis hastalarının balık tüketim sıklığı ile laboratuvar parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Adenomyozis hastalarının kan serumunda kadmiyum düzeyinin yüksek bulunması oksidatif stres mekanizmasının patogenezde önemli rol oynadığını destekler niteliktedir. Kadmiyumun adenomyozis patogenezine ışık tutabilmesi için daha geniş hasta grubuyla yapılacak prospektif randomize kontrollü serum ve doku çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Heavy metals play a major role in oxidative stress. Since they are known to cause cellular apoptosis and DNA damage, they are thought to play an important role in inflammation. Inflammation mechanism plays an active role in explaining the pathogenesis of adenomyosis and is thought to be closely related to heavy metal exposure. In our study, it was aimed to determine the serum heavy metal (aluminum, mercury, cadmium, lead) levels of patients diagnosed with adenomyosis and to compare them with the control group. Since aluminum, mercury, cadmium and lead are known to cause oxidative stress and inflammation, they are thought to play an active role in the pathogenesis of adenomyosis. In this way, we tried to gain a new perspective on the pathogenesis of adenomyosis. MATERIAL AND METHOD: Between January 2023 and June 2023, 30 adenomyosis patients between the ages of 30-55, pathologically diagnosed with adenomyosis, without any chronic disease and who accepted the informed consent form, who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Health Sciences University Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital were included in the study. In accordance with the sample calculation, 30 healthy women with similar sociodemographic characteristics and health histories who applied to the obstetrics and gynecology clinic of our hospital in the same date range with the patient group were included as the control group, and a total of 60 people were included in the study. RESULTS: In our study, cadmium levels of adenomyosis patients were statistically significant compared to the control group. According to the ROC analysis, if the cadmium value in the blood is > 0.233, the probability of the patient having adenomyosis is 73.6% with 76.7% sensitivity and 70% specificity. When adenomyosis patients were compared with the control group, no significant difference was found between aluminum, mercury and lead levels in blood serum. When adenomyosis patients were compared with the control group, no significant difference was found in terms of smoking. However, statistically significant and higher mercury levels were found in smokers. There was no statistically significant difference in mercury levels between smokers and non-smokers in adenomyosis patients. There was a statistically significant positive correlation between age and aluminum and cadmium levels. Statistically, as the age of adenomyosis patients increases, aluminum and cadmium levels are expected to increase. There was no statistically significant correlation between the frequency of fish consumption and laboratory parameters of adenomyosis patients. CONCLUSION: The high levels of cadmium in the blood serum of adenomyosis patients support that oxidative stress mechanism plays an important role in pathogenesis. Prospective randomized controlled serum and tissue studies with larger patient groups are needed to shed light on the pathogenesis of cadmium in adenomyosis.