Kişilik özellikleri ve etik liderliğin anlamlı iş aracılığı ile üretkenlik karşıtı iş davranışı ve dile getirme davranışına etkisi: Kayseri ili sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The effects of personality and ethical leadership behavior on counterproductive work behavior and voice behavior via the mediating role of meaningful work: A study on healthcare professionals in kayseri
  1. Tez No: 833850
  2. Yazar: ELİF NİSA PARKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Etik Liderlik, Anlamlı İş, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı, Dile Getirme Davranışı, Personality, Ethical Leadership, Meaningful Work, Counterproductive Work Behaviors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüz küresel dünyasında, sağlık sektöründeki işletmelerin etkin ve etkili bir şekilde faaliyetlerini yerine getirmelerinde, işyerinde çalışanlar tarafından sergilenen pozitif ve negatif iş yeri davranışları önemli rol oynamaktadır. Bu süreçte yöneticilerin çalışanlarının gönüllü fikir ve katkılarına her zamankinden daha fazla güven duyması gerekmektedir. Bu bağlamda mevcut çalışmada çalışanların kişilikleri ve örgüt içindeki etik liderlik algılarının, anlamlı iş aracılığı ile dile getirme ve üretkenlik karşıtı iş davranışlarına olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri klinik ve poliklinik hizmeti veren sağlık kuruluşlarında çalışan 431 sağlık çalışanından anket tekniği ile elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda etik liderlik davranışı ve kişilik değişkeni kapsamında dışadönüklük ve sorumluluk boyutları üretkenlik karşıtı iş davranışını negatif olarak, dile getirme davranışını pozitif olarak etkilediği ve anlamlı iş değişkeninin bu ilişkilerde aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. Duygusal denge kişilik alt boyutunda ise yalnızca üretkenlik karşıtı iş davranışlarının anlamlı olarak negatif etkilediği ve anlamlı iş değişkeninin de bu ilişkide aracı rolde olduğu tespit edilmiştir. Kişilik ve etik liderliğin üretkenlik karşıtı iş ve dile getirme davranışlarına olan etkisinde anlamlı işin aracı rolünü inceleyen çalışmaların olmaması göz önünü alındığında araştırmanın literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world, positive and negative workplace behaviors of employees in the workplace play important roles in the effective performance of businesses in the healthcare sector. In this process, managers should trust the volunteer ideas and contributions of their employees more than ever. In this context, the present study was aimed to examine the effects of employees' personality and ethical leadership perceptions on voice behavior and counterproductive work behaviors, via the mediating role of meaningful work. The data of the study were obtained from 431 healthcare workers who were working in healthcare institutions that provided clinical and polyclinic services with the survey technique. As a result of the analyzes, it was found that within the scope of ethical leadership behaviors and personality variables, extraversion and responsibility sub-dimensions negatively affect counterproductive work behavior and positively affect the voice behavior, and a significant meaningful work variable has a mediating role in these relations. On the other hand, in the emotional balance (opposite side of neuroticism) personality sub-dimension, it has a significant negative effect on counterproductive work behaviors and meaningful work variable has a mediating role in this relationship. Considering the lack of studies examining the mediating role of meaningful work in the effect of personality and ethical leadership on counterproductive work and voicing behaviors, it is thought that the research will make a significant contribution to the literature.