Yakın ilişkilerle ilgili eğilimler ile pozitif şemalararasındaki ilişkiler
Associations between Psychological Tendencies in Intimate Relationships and Positive Schemas
- Tez No: 833910
- Danışmanlar: DR. TUBANUR BAYRAM KUZGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Şemalar, Erken Dönem Uyumlu Şemalar, Yakın İlişkilerle İlgili Eğilimler, Positive Schemas, Early Adaptive Schemas, Tendencies in Close Relationships
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, erken dönem uyumlu şemalar ile yakın ilişkilerle ilgili eğilimler arasındaki ilişkiyi anlamak amacıyla yürütülmüştür. Sosyal medya üzerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile 326 Kadın ve 63 Erkek katılımcı olmak üzere 389 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmada anket yolu ile toplanan verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada Young Pozitif Şema Ölçeği ve Çok Boyutlu İlişki Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Katılımcıların demografik değişkenlerine göre (cinsiyet, ilişki durumu, ilişki süresi, yaş, eğitim düzeyi) yapılan karşılaştırmalarda; pozitif şema puanları, cinsiyet, ilişki durumu, ilişki süresi ve eğitim düzeyi değişkenleri üzerinden karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunmamış, ancak farklı yaş grupları arasında anlamlı fark bulunmuştur. İlişki eğilimleri puanları, cinsiyet ve ilişki süresi değişkenleri açısından karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmamış, ancak ilişki durumu, yaş ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara bakıldığında, ilişki doyumu, ilişkiye yüksek düzeyde odaklanma, ilişkide kendine güven, ilişki girişkenliği, içsel ilişki kontrolü alt boyutları ile pozitif şemalar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İlişki kaygısı/korkusu ve ilişki izlenimi ayarlama (diğerlerinin yakın ilişkisi hakkında görüşlerine önem verme hali) alt boyutları ile pozitif şemalar arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dışsal ilişki kontrolü (İlişki sürecinin şansa kader- kısmete bağlanması hali) ile pozitif şemalar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of understanding the associations between early adaptive schemas and tendencies in intimate relationships. Through easily accessible sampling method via social media, a total of 389 participants were reached, consisting of 326 females and 63 males. In the study, Independent Sample T-Test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis were used to analyze the data collected through the survey. The Young Positive Schema Scale and the Multidimensional Relationship Scale were used as data collection instruments in the study. In comparisons based on the demographic variables of the participants (gender, relationship status, relationship duration, age, education level), positive schema scores did not differ significantly across gender, relationship status, duration, or education, but did vary significantly among different age groups. Relationship tendencies scores showed no significant differences based on gender or duration, but varied significantly with respect to relationship status, age, and education level. Looking at the findings obtained in the study, a significant positive relationship was found between relationship satisfaction, a high level of focus on the relationship, selfconfidence in the relationship, internal relationship control and relationship initiative subdimensions with positive schemas. On the other hand, a significant negative relationship was found between relationship fear/anxiety and relationship impression management (concern for others' opinions about one's close relationship) sub-dimensions and positive schemas. There was no significant relationship found between external relationship control (perceiving the course of the relationship as being determined by chance or fate) and positive schemas.