GAP'ın Gaziantep ilinin sosyo-ekonomik yapısında meydana getirdiği değişimin incelenmesi
Investigation of the change made by GAP in the socio-economic structure of Gaziantep province
  1. Tez No: 833911
  2. Yazar: ZEHRA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TEYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: GAP, tarım, sanayi, hizmet, istihdam, GAP, agriculture, ındustry, service, employment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, GAP'ın Gaziantep ilinin sosyo-ekonomik yapısında meydana getirdiği değişimi incelemek, GAP'ın Gaziantep ilinin göç hareketleri, iş potansiyeli üzerindeki etkilerini ortaya çıkartmaktır. Araştırmada, GAP'ın Gaziantep ilinin tarım, sanayi ve hizmet sektörü üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacına göre nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Türkiye alanyazınında GAP'ın kullanıldığı araştırmalar (Tezler, makaleler ve bildiriler) bu çalışmanın evrenini oluşturacaktır. GAP'ın paylaşılmış olduğu araştırmalar ile Gaziantep ilini bu araştırma için özel olarak paylaşan araştırmalar bu çalışmanın örneklemini oluşturacaktır. Görüşme formunda katılımcıların kişisel özelliklerinin yanında GAP'ın Gaziantep'in tarım, sanayi, hizmet sektörü üzerindeki etkileri, GAP'ın Gaziantep ilinin göç hareketleri üzerindeki etkisi, iş potansiyeli üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri ve proje ile ilgili görüşleri ortaya koymaya yönelik sorular yer almaktadır. Bu doğrultuda 15 kişi ile görüşme gerçekleşmiştir. Araştırma sonucunda, projenin işlerlik kazanmasıyla tarım ürünlerinde çeşitliliğin arttığı, tersine göç hareketlerinin yaşandığı, eğitimde kültürel faaliyetlerin yaşandığı, istihdamın arttığı, kısacası şehrin cazibe merkezine haline geldiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, GAP projesinin Gaziantep ilinin sosyal ve ekonomik gelişmine olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESİS INVESTIGATION OF THE CHANGE MADE BY GAP IN THE SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF GAZIANTEP PROVINCE Zehra GÜMÜŞ Thesis Advisor: Doç. Dr. Emine TEYFUR 2022, 100pages The aim of this research is to examine the change in the socio-economic structure of Gaziantep province, and to reveal the effects of GAP on the migration movements and business potential of Gaziantep province. In the research, the effect of GAP on agriculture, industry and service sector of Gaziantep province was tried to be determined. According to the purpose of the research, a semi-structured interview form, one of the qualitative research methods, was used. Studies (Theses, articles and papers) in which GAP is used in the Turkish literature will form the universe of this study. The researches in which the GAP is shared and the researches that share the province of Gaziantep specifically for this research will form the sample of this study. In the interview form, besides the personal characteristics of the participants, there are questions about the effects of GAP on the agriculture, industry and service sector of Gaziantep, the effect of GAP on the migration movements of Gaziantep, positive or negative effects on the business potential and opinions about the project. In this direction, interviews were held with 15 people. As a result of the research, it has been determined that the diversity of agricultural products increased with the functioning of the project, reverse migration movements were experienced, cultural activities were experienced in education, employment increased, in short, the city became a center of attraction. As a result, it has been seen that the GAP project has positive effects on the socioeconomic development of Gaziantep province.