Investigation of the effect of pre-concentration on the flotation of a complex copper sulphide ore
Kompleks sülfürlü bakır cevherinin flotasyonu üzerinde ön zenginleştirme işleminin etkisinin incelenmesi
- Tez No: 834011
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EMRE ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bakır Cevheri, Flotasyon, Ön Zenginleştirme, Ağır Ortam Ayrımı, Copper Sulphide, Flotation, Pre-concentration, Heavy Medium Separation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Verimli bakır zenginleştirmenin önemi, endüstride artan bakır talebi ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Böylece, düşük tenörlü bakır cevher kütleleri ve daha önce yüksek tenörlü cevher kütlelerinden reddedilen bakır atıkları artık ekonomik bir şekilde zenginleştirilmeye hazırdır. Bakır cevherinin zenginleştirme teknikleri esas olarak sülfid cevherleri için köpüklü yüzdürme ve oksit cevherleri için asit liçinden oluşur. Bakır cevherini işlemeye yönelik geleneksel flotasyon teknikleri, şebeke enerjisi tüketimi ve yüksek reaktif hammadde maliyetleri nedeniyle düşük dereceli bakır cevherleri için pahalı olabilir. Bu nedenle, flotasyon uygulamalarının geri kazanımını artırmak ve daha ekonomik bir şekilde konsantre bakır elde etmek için yerçekimi ile zenginleştirme yöntemleri gibi farklı düşük maliyetli zenginleştirme tekniklerinin dikkate alınması önemlidir. Bu tez, sülfürlü bakır cevheri zenginleştirmesinde yerçekimi zenginleştirme tekniklerinin ön konsantrasyon olarak kullanılmasının, flotasyondan elde edilen ürünün geri kazanımını ve ön konsantrasyon faaliyetinin ekonomik faydalarını ortaya koymaktadır. Ağır Ortam Ayrımı yöntemi kullanılarak besleme malzemesinin %60'a varan kısmı yaklaşık %84 randıman ile uzaklaştırılmış ve %0,96 Cu içeren kompleks bakır sülfür cevherinden %2,22 Cu tenörlü ön konsantre elde edilmiştir. Bu sonuçlar, flotasyon uygulamalarının genel verimliliğini büyük ölçüde artırmıştır. Tüvenan cevhere uygulnan flotasyon işlemi sonucunda %72,63 geri kazanımla %18.12 Cu tenörlü bir konsantre elde edilirken, ön konsantre malzemeye uygulanan flotasyon sonucunda, %27,52 Cu tenörlü konsantre %89,05 bakır geri kazanımıyla elde edilmiştir. Ekonomik açıdan Ağır Ortam Ayrımı yapılarak elde edilen nihai konsantre, reaktif ve elektrik tüketimi açısından daha düşük maliyetlerle elde edilmiş ve tüvenan cevhere uygulanan konsantrasyon sonuçları ile karşılaştırıldığında gelirleri artırmıştır. Bu tez kapsamında yapılan ekonomik analiz sonucunda Ağır Ortam Ayrımı ile ön zenginleştirmenin etkin bir şekilde uygulanmasıyla yaklaşık 900 $/ton net getiri elde edilebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of efficient copper beneficiation increased with the demand for more copper in the world. Thus, low grade copper orebodies and previously rejected copper waste from higher grade orebodies are now ready to be beneficiated in an economical manner. The beneficiation techniques of copper ore consist mainly froth flotation for sulphide ores and acid leaching for oxide ores. Conventional flotation techniques of processing copper ore can be expensive for low grade copper ores due to the griding energy consumption and high reagent costs. Therefore, it is important to consider different low cost preconcentration techniques, such as gravity concentration methods, to increase the recovery of downstream flotation applications and to obtain concentrated copper in a more economical manner. This thesis reveals the benefits of the use of gravitational concentration techniques as pre-concentration in terms of copper recovery in the end product of copper sulphide ore concentration, and the economic benefits of the pre-concentration activity in copper sulphide ore concentration. Up to 60% of waste material has been rejected with around 84% recovery using Heavy Medium Separation method, and a pre-concentrate with 2.22% Cu grade has been obtained from a complex copper sulphide ore with 0.96% Cu. These results increased the overall efficiency of the downstream flotation applications drastically. While the flotation procedure done on R.O.M. ore yielded a concentrate with 18.12 % Cu grade with 72.63% recovery, pre-concentrate flotation resulted in a concentrate with 27.52% Cu grade and 89.05% recovery of copper. In an economical point of view, application of Heavy Medium Separation resulted in lower costs when it comes to reagent and power consumption and increased the revenues when compared with R.O.M. ore concentration. Within the scope of this thesis, it is shown that around 900 $/tonne net return can be realized with an effective application of pre-concentration by Heavy Medium Separation.