COVİD-19 yoğun bakım hemşirelerinin yaşadıkları ahlaki sıkıntıların bakım davranışlarına etkisinin incelenmesi
The effect of moral distress experienced by COVİD-19 intensive care nurses on their care behaviors
  1. Tez No: 834066
  2. Yazar: ESRA BULMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Moral distress, Caring Behaviors, COVID-19, COVID-19 Intensive Care Unit, Nurse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
COVID-19 yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaşadıkları ahlaki sıkıntılarınbakım davranışlarına etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 104 hemşire ile yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan, İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve katılımcılardan onamları alınmıştır. Çalışmanın verileri 04.04.2022- 04.07.2022 tarihleri arasında toplamıştır. Çalışmada Aydınlatılmış Onam Formu, Kişisel Bilgi Formu ve Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış Ahlaki Sıkıntı Ölçek Formuile Bakım Davranışları Ölçek Formu kullanılmıştır. Çalışmada verilerin istatistiksel analizinde SPSS (IBM SPSS Statistics 23.0) paket programı kullanılarak iki gruplu değişkenlerde bağımsız studentT-testi ve Mann Whitney U test ile çalışmanın analizleri yapılmıştır. Hemşirelerin Ahlaki Sıkıntı Ölçek toplam puan ortalaması91,75±48,80; Bakım Davranışları Ölçek toplam puan ortalaması 5,49±0,45 bulunmuştur. Çalışmada Ahlaki Sıkıntı Ölçeği güvenilirlik katsayısı 0,824, Bakım Davranışları Ölçeği için bu değer 0,930 bulunarak her iki ölçeğinde bu çalışmadayüksek derecede güvenilir olduğu saptanmıştır.Elde edilen verilerden hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile Ahlaki Sıkıntı Ölçek ve Bakım Davranışları Ölçek toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. (p>0.05).
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted with 104 nurses working in Adana City Training and Research Hospital who agreed to participate in the study to investigate the impact of moral problems of nurses working in COVID -19 intensive care units on their caring behavior. Verbal consent was obtained from the Ethics Committee Noninvasive Clinical Research of Çukurova University, the Provincial Health Directorate, and the participants to conduct the study. The data of the study were collected between 04/04/2022 and 04/07/2022. The data collection forms used in the study were the Informed Consent Form, Personal Information Form, Moral Distress Scale Form, and Caring Behavior Scale Form, which were validated and reliable in Turkish. The SPSS program (IBM SPSS Statistics 23.0) was used for statistical analysis of the data. Independent Student's t-tests and Mann-Whitney U-tests were used in the evaluation of the obtained data. The mean total score of the Moral Distress Scale of nurses was 91.75±48.80; the mean total score of the Caring Behaviors Scale was found to be 5.49±0.45. In the study, the reliability coefficient of the Moral Distress Scale was found to be 0.824, and this value was 0.930 for the Caring Behaviors Scale, and both scales were found to have a high degree of reliability in this study. From the data obtained, no statistically significant relationship was found between the sociodemographic characteristics and working conditions of the nurses and the mean scores of the Moral Distress Scale and the Caring Behaviors Scale. The study found that those who wanted to leave nursing had high mean scores on the Moral Distress Scale. As a result, it was determined that nurses working in COVID-19 intensive care units experienced low levels of moral distress, their perceptions of caring for the patient and using appropriate care behaviors were positive, and the moral distress experienced by nurses had no effect on their care behaviors.