جالب السرور وسالب الغرور للإمام محمد بن علي، محي الدين القراباغي (ت 942ه) دراسة وتحقيقاً
Karabağlı Mahmûd bin Muhammed'in 'Calib es-Surûr ve Salib el-Ğurûr' isimli eserinin incelenmesi ve tahkiki (Muhâzarât iliminde makaleler
- Tez No: 834128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Hidayet ZERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Literatür, makaleler, konferanslar, Karabağ, Muhyiddin, Literature, articles, lectures, Al-Qarabaghi, Muhyiddin
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Cenâb-I Hakk'ın ilminden ve her toplumda var olan sosyal kötülüklerden bahsettiği edebî yazıları ele alan eserde, salih ve âlimleri, cömertlik, cömertlik, görgü gibi ahlak ve faziletleri de övmüştür. , vb. Ilim ve faziletleri ve mertebeleri, yargı ve hikmetlerin yanı sıra, bunun dışında bütün bu yazılar, başlıkları ve tenkitleri ile müellifi tarafından ince dil ve yüce söz kılığına bürünmüş ve Kur'an'I, Peygamberimizin hadislerini, Arapların atasözlerini ve âdetlerini istediği şeye ulaşmaya vesile kıldı ve Kur'an ve Arap atasözlerine her şeyden çok ilgi duydu. Yazarın Arapların dillerine, yöntemlerine, Arap ve yabancılara olan ilgisi ve el yazmasının aynı erken dönem alimlerini, edebiyatçıları ve okuyucuyu kendine hayran bırakan makalelerdeki yöntemlerini taşıdığı da açıktı. Zevk içinde yaşamak. Çalışmama gelince, yazar hakkında bir çalışma yaptım ve ardından el yazmasını, adını ve belgelenmiş niteliğini yazara ve kaynaklarına sundum, ardından nüshayı, eserdeki metodolojimi ve el yazmasının resimlerini anlattım. Âyetlerin Osmanlıca yazılmasından, her âyetin geçtiği sûreye ve âyete isnat edilmesinden, zikredilen her hadîsin hadis kitaplarına isnad edilmesinden, tercüme edilmesi gereken her bilimin tercümesine kadar metnin tasdik edilmesi ve manzum âyetleri ele geçirip onları muhatabına nispet etmek ve zikredildiği kitaptaki her sözü muhatabına nisbet etmek.
Özet (Çeviri)
The manuscript dealt with literary articles in which he talked about the knowledge of God Almighty, and about the social ills that exist in any society, and he also praised the righteous and scholars, and morals and virtues, such as generosity, generosity, good manners, and so on, in addition to science and its virtues and status, judiciary and wisdom, Other than that, all of these articles, with their titles and criticism, were clothed by the author in the dress of refined language and lofty words, and he made the Qur'an, the hadith of the Prophet, and the proverbs of the Arabs and their customs a means to reach what he wanted, and his interest in including the Qur'an and Arabic proverbs was more than anything else. It was also clear the author's interest in the languages of the Arabs, their methods, the Arab and the foreigner, and the manuscript carries with it the same early scholars, the people of literature, and their method in articles that make the reader live in a state of pleasure. As for my work, I made a study on the author, and then presented the manuscript, its name and documented attribution to the author and its sources, then described the copy, my methodology in the work, and pictures of the manuscript. On the verification of the text, from setting the verses in the Ottoman form, attributing each verse to the surah and the verse in which it was mentioned, attributing every hadith that was mentioned to the books of hadith, and translating every science that needs translation, and seizing poetic verses and attributing them to their speaker, and attributing each saying to its speaker in the book in which it was mentioned. That saying.