Aydın ili'nin sağlık turizmi olanaklarının geliştirilmesine yönelik hekim görüşlerini inceleyen bir araştırma
A study on physicians' view on improving the health tourism facilities in Aydın province
  1. Tez No: 834194
  2. Yazar: SADIK BURAK BARUTÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın ili, Hekim görüşleri, İçerik analizi, Sağlık turizmi, SWOT analizi, Aydin Province, Content Analysis, Health Tourism, Physicians' View, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Aydın ilindeki sağlık turizm olanaklarının mevcut durumunu tespit edip zayıf ve güçlü yönlerini hekimlerin bakış açısıyla belirleyerek Aydın ilindeki sağlık turizmi politikalarını ileriye taşıyabilmek için girişim önerilerinde bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yapmakta olan 20 hekimle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Amaca yönelik örnekleme kullanılarak kartopu örnekleme tekniği ile katılımcılara ulaşılmış olup veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile“verinin doyma noktası”kriteri dikkate alınmıştır. Bulgular: Aydın ilinin bulunduğu coğrafi konumu, doğal güzelliklere sahip olması, turistik ve tarihi yerlere yakın olması, ulaşımın kolay olması, iklim şartlarının elverişli olması sağlık alanında her türlü tedaviyi verebilen alanında uzman kalifiye doktorların bulunması, sağlık turizmi açısından özel branşların hizmet verebiliyor olması, hastaların bekleme sürelerinin daha az olması sağlık turizmi açısından çok büyük bir fırsat olduğu kanısına varılmıştır. Ancak olumsuz yönleri değerlendirildiğinde Aydın ilinde hastanelerin alt yapı olanaklarının yetersiz olması, özel oda sayısının az olması, kamu hastanelerinde otelcilik hizmeti verilmemesi, hastanelerde ekipman ve malzeme eksikliği bulunması, merkezde kaliteli konfor sunabilecek otel sayısının az olması, hastanelerde sağlık personelinin yetersiz olması sağlık turizmi alanında planlamanın olmaması dezavantaj olarak görülmektedir. Sağlık turizmi alanında hekimlerin bilinçlendirilmesi, teşvik edilmesi, eğitimlerin verilmesi, sosyal medya platformlarında iyi reklam yapılması gerekmektedir. Hastanelerde sağlık turizmi birimleri kurulmalı ve birimlerin koordineli bir şekilde çalışması sağlanmalıdır. Sonuç: Aydın ilindeki sağlık turizm olanakları değerlendirilmiş olup güçlü ve zayıf yönler belirtilmiştir. Aydın ilinde sağlık turizmi olanaklarının geliştirilmesi için çalışmanın sonuçlarının yol göstereceği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to identify the current status of health tourism facilities in the province of Aydın, determine their strengths and weaknesses from the perspective of physicians, and provide recommendations for initiatives to further advance health tourism policies. Material and Methods: A qualitative research method was used. The interviews were conducted with 20 physicians working at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine Research and Application Hospital and the Ministry of Health Aydın Women's and Children's Hospital. The participants were reached using snowball sampling technique. A semi-structured interview technique was used. The criterion of“data saturation”was considered. Results: The geographical location, its natural beauty, proximity to tourist and historical sites, easy transportation, favorable climate conditions, the presence of qualified doctors, the ability to provide specialized services and shorter waiting times for patients have been identified as significant opportunities. However, the insufficient infrastructure of hospitals, limited number of private rooms, lack of hospitality services in public hospitals, equipment and material shortages in hospitals, limited number of quality hotels that can provide comfort in the city, and inadequate healthcare personnel are seen as disadvantages in health tourism. It is necessary to raise awareness among physicians in the field of health tourism, encourage them, provide training, and advertise effectively on social media platforms. Health tourism units should be established and coordination should be ensured. Conclusion: It is expected that the results of the study will provide guidance for the development of health tourism opportunities in Aydın province.