Spor alanlarında kullanılan substrat profillerinde su tutma ve havalanma özellikleri
Water retention and aeration characteristics in root-zone substrate profiles used in sport fields
  1. Tez No: 83460
  2. Yazar: FATMA DOĞU TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spor alanları, havalanma, drenaj, Sport fields, aeration, drainage
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SPOR ALANLARINDA KULLANILAN SUBSTRAT PROFİLLERİNDE SU TUTMA ve HAVALANMA ÖZELLİKLERİ Fatma DOĞU TOSUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışma: Prof. Dr. Yener ATAMAN Jüri : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Yener ATAMAN Prof. Dr. Osman YILDIRIM Bu araştırmada, kumun yanı sıra ülkemizde fazlaca bulunan bazı materyallerin karışımlarında drenaj sonrası su kapsamları ile havalanma özellikleri saptanmıştır. Kum, perlit, peat ve tüf farklı iriliklerde fraksiyonlara ayrılarak %20 ve %80 oranlarında hacimsel olarak karıştırılmıştır. Bu karışımlarda infiltrasyon hızı, hacim ağırlığı su kapsamı ve hava-su dengesi belirlenmiştir. Elde edilen bulgular,kaba kum karışımlarında drenajın yüksek olduğunu göstermiştir. Bu yüzden, bitki kök bölgesi için çok önemli olan üst 15 cm'de havalanmanın yeterli fakat su kapsamının yetersiz olduğu görülmüştür. Buna karşılık, ince kum karışımlarında aynı derinlikte daha yüksek su kapsamı ve yeterli havalanma saptanmıştır. Böylece ince kum karışımlarının kök bölgesi profilleri hava - su dengesi açısından yeterli ölçüde iyi özellikler göstermiştir. 1999, 35 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis WATER RETENTION and AERATION CHARACTERISTICS IN ROOT-ZONE SUBSTRATE PROFILES USED IN SPORT FIELDS Fatma DO?U TOSUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Yener ATAMAN Juri : Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. Yener ATAMAN Prof. Dr. Osman YILDIRIM In this research, water retention and aeration characteristics of sand and some other materials and their mixtures which extensively in our country under fice draniage conditions were determined. Sand, perlite, peat and tuff were fractionated at different size and mixed at the rates of 20% and 80% by volume determining infiltration rate, wolume weight, water content and air-water balance. The Obtained results have been showed that drainage was found fast in the coarse sand mixtures. For this reason, aeration was good enough but water content was not at the top 15 cm. which is very importent for plant-root region. However, it was found higher water content and enough aeration in fine sand mixtures at the same depth. So that fine sand mixtures shows good enough properties for root-zone profiles for the balance of air - water poind of view. 1999, 35 pages