1970'li yıllar gençliğinde siyasal ideolojinin düşünsel ve eylemsel oluşumu
Intellectual and actual formation of political ideology in youth of the 1970s
  1. Tez No: 834613
  2. Yazar: GÖZE ÇAKIR YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Gençlik, Siyasal Grup, Siyasallaşma, Toplumsallaşma, Ideology, Youth, Political Group, Politicization, Socialization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Geçirdiği tarihsel süreç içerisinde birbirinden farklı anlamlar içeren ideoloji kavramı daha çok sahip olduğu siyasal içerikli anlamı ile siyaset sosyolojisinde merkez kavramlardan olmuştur. Bireylerin hayatlarında yol haritası sunan ideoloji toplumların kendi dönemsel özelliklerine göre şekillenmiş ve toplumsal siyasal alanda varlığını sürdürmüştür. Türkiye'de 1970'li yıllarda gençlik hareketlerinin siyasallaşması ile birlikte, siyasal ve toplumsal alanın merkezinde olan ideoloji ve siyasal gruplar, gençler üzerinde etkili olmuştur. Araştırmanın amacı, 1970'lerde Türkiye'de etkili olan Milliyetçilik, Sosyalizm-Komünizm ve İslamcılık ideolojileri ile bu ideolojilere aracılık eden Ülkü Ocakları, Devrimci Yol ve Milli Görüş siyasal gruplarının bu gruplar içerisinde aktif olarak hareket eden üniversite öğrencileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın temel sorusu birey ideoloji ve siyasal grup ilişkisinin birey üzerindeki etkilerinin neler olduğudur. Bu bağlamda, bireylerin siyasal grup içindeki konumları, kendilerini grup içinde nasıl gördükleri ve bu ilişkinin sonuçları ele alınacaktır. Araştırma, fenomenoloji yönteminin kullanıldığı nitel bir çalışma özelliğini taşımaktadır. Bu yöntem ve tekniklere bağlı kalınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış sorular ile 28 görüşme ile elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilerek, araştırma sonuçları sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of ideology, which has different meanings throughout the historical process, has become one of the central concepts in political sociology with its mostly political meaning. The ideology that provides a road map in the lives of individuals has been shaped according to the periodic characteristics of societies and has continued its existence in the social and political arena. With the politicization of youth movements in Turkey in the 1970s, the ideology and political groups that were at the center of the political and social sphere had an impact on young people. The aim of the research is to examine the effects of the ideologies of Nationalism, Socialism-Communism and Islamism, which were influential in Turkey in the 1970s, and the political groups of Ülkü Ocakları, Devrimci Yol and Milli Görüş, which mediated these ideologies, on university students who actively acted within these groups. The main question of the research is what are the effects of the individual, ideology and political group relationship on the individual. In this context, the positions of individuals within the political group, how they see themselves within the group, and the consequences of this relationship will be discussed. The research is a qualitative study using the phenomenology method. The data obtained through 28 interviews with semi-structured questions prepared based on these methods and techniques will be analyzed descriptively and the research results will be presented.