Toplu konut alanlarında ekolojik planlama ilkelerinin Ankara-Eryaman 5. etap örneğinde irdelenmesi
The Ecological planning principles in the new settlement areas on the example of Ankara Eryaman 5. stage
- Tez No: 83462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Ekolojik Planlama İlkeleri, Kent Ekolojisi, Ankara-Eryaman 5. Etap Toplu Konut Yerleşimi, New settlement areas, Ecological Planning, Principles of ecological planning, Urban Ecology, Ankara-Eryaman 5. Stage new settlement area 11
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPLU KONUT ALANLARINDA EKOLOJİK PLANLAMA İLKELERİNİN ANKARA - ERYAMAN V. ETAP ÖRNEĞİNDE İRDELENMESİ Ülkü DUMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Jüri : Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Prof. Dr. Halim PERÇİN Doç. Dr. Semih ERYILDIZ Kentleşme olgusunun giderek artan hızı, doğa Özerinde olumsuz etkileriyle birlikte pekçok çevre sorununu da beraberinde getirmiştir. Özellikle kentleşmenin yüksek, buna karşın yerleşilebilir alanların sınırlı oluşu topra ğın tarımsal kullanımdan kentsel kullanıma dönüşümünü hızlandırmıştır. Kentler içme suyu, kanalizasyon ve ulaşım altyapıları açısından sağlıksızlaşmış; çevre sorunlarının olumsuz etkilerinin yoğun olarak yaşandığı mekanlar haline gelmiştir. Bunun sonucunda ekolojik dengelerin gözetildiği, yaratılan kirlenmenin en aza indirildiği bir planlama sistemi geliştirilmesi ihtiyacı doğmuştur ve böylece ekolojik planlama kavramı gün deme gelmiştir. Bu tez çalışmasında toplu konut alanları için ekolojik planlama ilkeleri dünyada ve ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar da dikkate alınarak belirlenmiş ve Ankara - Eryaman 5. Etap Toplu Konut Yerleşimi bu ilkeler açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca bu değerlendirmeler sonucunda araştırma alanının bir bölümü için ekolojik planlama ilkelerinin uygulandığı bir tasarım yapılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yerleşme, ekosistem ve toplu konut kavramları açık lanmış; toplu konutların tarihsel süreç içerisindeki gelişimi incelenmiş ve Dünyadaki ve Türkiye'deki toplu konut uygulamaları örneklenmiştir. İkinci bölümde tez çalışmasında kullanılan temel kaynakların özetlerine; üçüncü bölümde ise araştırmada kullanılan materyal ve yönteme değinilmiştir. Araştırma bulgularının yer aldığı dördüncü bölümde ise ekolojik planlama kavramı açıklanmış, geleneksel planlama yöntemiyle ekolojik planlama yöntemi karşılaştırılmıştır. Öncellikle tek ailelik konutlarda uygulanmaya başlanan ekolojik plan lama yaklaşımı konutlarda ekolojik planlama başlığı altında incelenmiş ve daha sonra toplu konut alanlarının seçilmesi, belirlenmesi ve planlanmasında kullanılacak ekolojik ilkeler belirlenmiştir. Belirlenen bu ilkeler doğrultusunda Ankara -Eryaman 5. Etap Toplu Konut Alanı değerlendirilmiş ve sonuçta toplu konut alanının bir bölümü için bir tasarım yapılmıştır. Tartışma ve sonuç bölümünü içeren beşinci ve son bölümde ise araş tırmanın genel bir değerlendirmesi yapılmış ve peyzaj mimarlığının ekolojik planlamadaki yeri ve önemi vurgulanmıştır. 1999, 178 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ECOLOGICAL PLANNING PRINCIPLES IN THE NEW SETTLEMENT AREAS ON THE EXAMPLE OF ANKARA-ERYAMAN V. STAGE Ülkü DUMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ Jury: Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ Prof. Dr. Halim PERÇİN Assoc. Prof. Dr. Semih ERYILDIZ The increasing speed of urbanization day by day, is causing a lot of environmental problems with the negative impacts on the nature. Particularly, where the urbanization is high but the areas for settlement is limited, the agricultural areas have turned rapidly to urban areas. Cities have become areas where the negative impacts of environmental problems are dense and drinking water, sewerage, infrastructure are unhealthy. In this reason, a new planning system has developed that can minimize the pollution and protect the ecological balances so ecological planning has formed. In this work, ecological planning principles for new settlemnt areas was determined by studying the examples in the world and in our country. By these principles Ankara-Eryaman 5.stage new settlement area was evaluated and a design project was made. The work consists of five sections. In the first section, settlement and ecosystem comsepts were explained, evolution of new settlement areas was examined and applications in the world and in Turkey were given as examples. In the second section, abstracts of the main resources; in the third section the material and method that were used in the thesis were written. In the forth section, the consept of ecological planning was described and the ecological planning method was compared with the conventional planning method as research findings. Firstly, the ecological planning that has begun in the one-family houses was examined as ecological planning in houses and then the ecological principles in the chosing, determining and planning of the new settlement areas were determined. By these principles, the area of Ankara-Eryaman 5. Stage new settlement was evaluated and a design project was made in a part of the area. In the fifth and the last section a general evaluation was made and the place and the importence of landscape architecture in the ecological planning was emphasized. 1999, 178 pages