Biber (capsicum annuum L.) hücre süspansiyon kültüründe kapsidiol üretimi
Production of capsidiol in cell suspension cultures of capsicum annuum L.
- Tez No: 83466
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ MEHMETOĞLU, DOÇ. DR. A. SÜLİN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biber, Capsicum atomum L, hücre süspansiyon kültürü, fîtoaleksin, uyana, kapsidiol, Pepper, Capsicum annuum L, callus, suspension culture, phytoalexin, elicitor, capsidiol ii
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİBER {Capsicum annuum L.) HÜCRE SÜSPANSİYON KÜLTÜRÜNDE KAPSİDİOL ÜRETİMİ Dilek Erbay Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dan Danışman: : Prof. Dr. Ülkü Mehmetoğlu Doç. Dr. A. Sülün Üstün Jüri : Prof. Dr. Ülkü Mehmetoğlu Doç. Dr. A. Sülün Üstün Prof. Dr. Ayla Çalımlı Prof. Dr. Tülin Kutsal Doç. Dr. Zümriye Aksu Phytophythora capsici Leon, fungusuna dayanımları farklı PM217 (dayanıklı), PM702 (dana dayanıklı) ve 11B14 (duyarlı) biber çeşitlerine ait hücre süspansiyon kültürlerinde, kapsidiol üretimine biyotik ve abiyotik uyarıcıların etkisi incelenmiştir. İlk aşamada, in vitro koşullarda çimlendirilmiş biber fidelerinin hipokotil eksplantlarından (doku parçalarından) kallus elde edilmiştir. Bu materyal kullanılarak hücre süspansiyon kültürleri, 0,1 mg/ L kinetin ve 1 mg/ L 2,4-D büyüme hormonlarını içeren MS ortamında oluşturulmuştur. 14 günlük biber hücre süspansiyon kültürlerine otoklavlanmış A. alternata hif süspansiyonu ( 2 -10 mg/ L glikoz eşdeğeri), selülaz ((1,5 - 22,5)xl03 mg/ L), maya özütü ((0,15 - 0,9)xl0* mg/ L), jasmonik asit ( 2,63 - 42 mg/ L) hidrojen peroksit ((0,323 -6,46)xl& mg/ L) ve salisilik asit ((0,035 - O^xlO3 mg/ L) uyarıcıları ilave edilerek uyarılmışlardır. 24 ve 48 saat uyarma süresi sonunda oluşan kapsidiol derişimleri, gaz kromatografi cihazı ile belirlenmiştir. Selülaz ve A. alternata uyarıcıları ile uyardan hücre süspansiyonlanndaki kapsidiol derişiminin, maya özütü ve abiyotik uyarıcılarla uyardan kültürdeklerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Hidrojen peroksit çok az miktarda kapsidiol oluştururken, salisilik asitin uygulanan derişimlerinde kapsidiol oluşumu gözlenmemiştir. Sonuçlar topluca değerlendirildiğinde, selülaz ile uyardan duyarlı çeşit 11B14* de ve A. alternata ve maya özütü uyarıcıları ile uyardan Phytophythora capsici Leon.' a dayanıklı çeşitlerde, daha fazla kapsidiol oluştuğu gözlenmiştir. 1999, 107 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis PRODUCTION OF CAPSIDIOL IN CELL SUSPENSION CULTURES OF CAPSICUM ANNUUM L. Dilek Erbay Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Mehmetoğlu Assoc Prof. Dr. A. Sülün Üstün Jury : Prof. Dr. Ülkü Mehmetoğlu Assoc. Prof. Dr. A. Sülün Üstün Prof. Dr. Ayla Çalımlı Prof. Dr. Tülin Kutsal Assoc. Prof. Dr. Zümriye Aksu The effects of biotic and abiotic elicitors on the production of capsidiol were determined in the cell suspension cultures of 11B14 (sensitivies), PM217 (resistant) and PM702 (more resistant) pepper cultivars which has different resistant to Phytophthora capsici Leon. Cell suspension cultures were obtained from hypocotyl explains of pepper seedlings emerged under in vitro conditions. The cultures were maintained on Murashige and Skoog1 s (MS) medium with kinetin 01,1 mg/ L) and 2,4-D (1 mg/ L) growth hormones. The two-week old green pepper suspension cultures were elicited using autoclaved heaf suspension of A. alternata ( (2 -10) mg/ L glucose equivalent) cellulase ( (1,5 -22,5)xW mg/ L), yeast extract ((O^S-O^xlO3 mg/ L), jasmonic acid ( (2,63 - 42 ) mg/ L), hydrogen peroxide ((0,323 - 6,46)xl03mg/ L), salicylic acid ((0,035 - 0,28)xl03 mg/ L) elicitors. The capsidiol concentration was determined by gas chromotography (GQ analysis, 24 and 48 hours after elicitation. The amount of capsidiol accumulated in the cultures with treatment of cellulase and A. alternata were higher than the amounts of capsidiol obtained with the yeast extract and abiotic elicitors. Besides a negligible amount of capsidiol accumulation was observed with hydrogen peroxide elicitation and nothing with salicilic acid. When results are compared, more capsidiol accumulation was observed in sensitivies to Phytophthora capsici Leon, cultivar (11B14) for the cellulase elicitor and in resistant to Phytophthora capsici Leon, cultivars for the A. alternata and yeast extract elicitors. 1999, 107 Pages