Sosyal bilgiler dersinde Web 2.0 araçları kullanımının öğrencilerin tarihsel empati ve kültürel mirasa duyarlılık kazanmalarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of using Web 2.0 tools in social studies lesson on students gaining historical empathy and sensitivity to cultural heritage
- Tez No: 835139
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KURTDEDE FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel mirasa duyarlılık, tarihsel empati, web 2.0, 4. sınıf sosyal bilgiler dersi, Sensitivity to cultural heritage, historical empathy, web 2.0, 4th grade social studies course
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, ilkokul 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde web 2.0 araçları kullanımının öğrencilerin tarihsel empati becerilerine ve kültürel mirasa duyarlılık değerine yönelik etkisini ve öğrencilerin bu uygulamalara ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bir devlet ilkokulunda 4. sınıfta okumakta olan 17 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntemler araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında gümülü desen, nitel kısmında ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Nicel veri elde etmek için ön test son test tek gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çalışkan ve Demir (2019) tarafından geliştirilen Tarihsel Empati Ölçeği ve Halaç, Gürdoğan-Bayır ve Çengelci-Köse (2021) tarafından geliştirilen Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada nitel veriler araştırma süresince araştırmacı ve öğrenciler tarafından tutulan günlükler ve araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; Web 2.0 uygulamaları Tarihsel Empati Ölçeği'ne göre istatistiki olarak anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır. Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği sonuçlarında ise, merak ve koruma boyutunda anlamlı bir farklılık olmasa da ölçeğin toplam puanı ve aktarma boyutunda son test puanları lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin web 2.0 uygulamalarına yönelik görüşleri doğrultusunda öğrenciler, web 2.0 araçları ile etkinlikler hazırladıklarını, uygulama sürecinin eğlenceli ve zevkli geçtiğini, web 2.0 araçları ile kalıcı öğrenmeler sağladıklarını, uygulama sürecinde empati duygusunun, işbirliğinin, kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of using web 2.0 tools in primary school 4th grade Social Studies course on students' historical empathy skills and sensitivity to cultural heritage, and to determine students' views on these practices. The study group of the research consists of 17 primary school students studying in the 4th grade of a public primary school in the Bolvadin district of Afyonkarahisar in the fall semester of the 2021-2022 academic year. Mixed methods research was used in the research. Embedded design was used in the quantitative part of the research, and case study design was used in the qualitative part. In order to obtain quantitative data, a pretest post-test single-group quasi-experimental design was used. Historical Empathy Scale developed by Çalışkan and Demir (2019) and Cultural Heritage Sensitivity Scale developed by Halaç, Gürdoğan-Bayır and Çengelci-Köse (2021) were used as data collection tools in the research. Qualitative data in the research were obtained from the diaries kept by the researcher and students during the research, and from the semistructured interview form developed by the researcher. As a result of the research; Web 2.0 applications did not make a statistically significant difference according to the Historical Empathy Scale. In the results of the Cultural Heritage Sensitivity Scale, it was concluded that although there was no significant difference in the dimension of curiosity and protection, there was a significant difference in favor of the post-test scores in the total score of the scale and the transfer dimension. In addition, in line with the opinions of the students participating in the research on web 2.0 applications, the students stated that they prepared activities with web 2.0 tools, that the application process was fun and enjoyable, that they provided permanent learning with web 2.0 tools, that the sense of empathy, cooperation, our culture should be preserved and transferred to future generations.