Geri Dön

A benchmark study for RNA-seq based splicing analysis tools: Detection of aberrant splicing events for rare diseases

RNA-seq tabanlı uç birleştirme analizi araçları için bir performans çalışması: Nadir hastalıklar için anormal uç birleştirme olaylarının tespiti

  1. Tez No: 835145
  2. Yazar: CANAN KOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAHAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoinformatik ve Sistem Biyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69

Özet

Nadir hastalıklar günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık 2000'de birini etkilemekte ve 8000 farklı nadir hastalık bulunmaktadır. Global Genes'e göre, dünya çapında 400 milyon kişi nadir hastalık taşımaktadır. Nadir bir hastalığın teşhisi ve tedavisi zaman ve maliyet açısından oldukça zorlayıcıdır. Bu zorluklar, bu alandaki çalışmaları Yeni Nesil Dizileme (YND) yaklaşımına yönlendirmiştir. Alandaki yeni gelişmeler ile, RNA dizilemenin (RNASeq) genomik yaklaşımların tamamlayıcısı olarak kullanıldığı çalışmaların sayısı artmaktadır. Literatürde, patojenik varyantların anormal uç birleştirme olaylarına sebep olarak gen ifadesini etkilediği belirtilmiştir. Ayrıca, Mendeliyen hastalıklar ile ilişkili varyantların %15-30'unun anormal uç birleştirmeye neden olduğu belirtilmektedir. Bu bilgilere göre, RNA-seq verisi, gen ifadesi ve uç birleştirme analizleri aracılığıyla genetik anormalliklerin işlevsel etkisini gösterme potansiyeli sayesinde önemli bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, son zamanlarda geliştirilen ve RNA-seq verisine özgü aykırı uç birleştirme olaylarını tespit eden üç biyoinformatik araç (FRASER, dasper ve SCISSOR) kullanılarak bir ölçüt çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Kistik Fibrozis (CF) hastalığına sahip insanların kan RNA-seq verilerini içeren halka açık bir veriseti kullanılmıştır. Örnekler, verisetindeki bazı CF hastalarının lumakaftor/ivakaftor tedavisine yanıt vermemesinin herhangi bir anormal uç birleştirme olayından kaynaklanıp kaynaklanmadığını ortaya çıkarmak için analiz edilmiştir. Sonuçta, TNFRSF18, CCL3, CD300A, RAB11FIP3, ABCB4, ELMO3 ve RAPGEF1 genlerinin transkriptom düzeyinde anormalliklere sahip olduğu ve ilaç tedavisinden önce ve sonra hasta örnekleri arasında farklılaştığı saptanmıştır. Ayrıca, bu genlerin sistik fibrozis transmembran iletkenlik düzenleyici (CFTR) proteini ile etkileşim gösterdiği görüldü. Yukarıda bahsedilen üç biyoinformatik araç kullanılarak anormal uç birleştirme analizleri gerçekleştirilmiş ve bu araçların performansları karşılaştırılmıştır. Yapılan ölçüt çalışması, FRASER aracının diğer araçlara göre daha iyi bir performans sergilediğini göstermiştir.

Özet (Çeviri)

Rare diseases affect the general population in a ratio of 1/2000. Nearly 8000 distinct rare diseases exist today, and there are approximately 400 million patients worldwide suffering from rare diseases (Global Genes, 2021). Diagnosis and treatment of a rare disease are quite challenging in terms of time and cost since it involves differentiating a rare event from others. These challenges have led the research in this field to the Next Generation Sequencing (NGS) approach. Especially, RNA sequencing has recently emerged as a complementary approach to genomic approaches. It is known that pathogenic variants affect expression through aberrant splicing. Additionally, it is reported that 15-30% of the variants related to Mendelian diseases cause aberrant splicing. Therefore, RNA-Seq could serve as a key approach thanks to its ability to represent the functional effect of genetic abnormalities by reporting gene expression and splicing. In this study, a benchmark study was applied using recently developed RNA-seq specific tools to detect outlier splicing events - FRASER, dasper and SCISSOR. To this end, a publicly available RNA-Seq dataset was utilized, which was derived from the blood samples of people suffering Cystic Fibrosis (CF). Samples were analyzed to unveil whether the unresponsiveness of some CF patients to lumacaftor/ivacaftor treatment is caused by any abnormal splicing event. In result, TNFRSF18, CCL3, CD300A, RAB11FIP3, ABCB4, ELMO3 and RAPGEF1 genes were detected to have transcriptomic level abnormalities and be differentiated in the samples before and after drug treatment. Also, these genes have been shown to be interacting with cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) protein. The three tools mentioned above were used to identify abnormal splicing events, and their performances were compared through the methods of splice junction-based outlier detection and base coverage-based outlier detection. The benchmarking study showed that the FRASER tool outperformed to other tools.

Benzer Tezler

  1. Spatial cellular communication in pancreatic cancer microenvironments

    Pankreatik kanser mikroçevrelerinde uzamsal hücresel iletişimler

    GÜLBEN AVŞAR ÖZCAN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    BiyomühendislikGebze Teknik Üniversitesi

    Biyomühendislik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR PİR

  2. Alt sekans profil haritaları kullanılarak protein katlanması tanıma

    Protein fold recognition using subsequence profile maps

    RUŞEN HALEPMOLLASI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÖMER SİNAN SARAÇ

  3. Prediction of circRNA-disease associations using deep learning models

    Dairesel RNA-hastalık ilişkilerinin derin öğrenme metodlarıyla tahmini

    HACER TURGUT

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolMarmara Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BOZ

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTE TURANLI

  4. Müfredat tabanlı üniversite ders çizelgeleme problemi için bir sürü zekası yaklaşımı

    A swarm intelligence approach to curriculum-based course timetabling problem

    SAEİD AGAHİAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN PEHLİVAN

  5. A benchmark study of clustering based record linkage methods

    Öbekleştirme temelli kayıt eşleştirme yöntemlerinin karşılaştırmalı değerlendirmesi

    KEREM UĞURLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2009

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolSabancı Üniversitesi

    Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YÜCEL SAYGIN