İskeletsel sınıf II hastalarda uygulanan fonksı̇yonel ortopedı̇k tedavı̇lerı̇n çı̇ğneme kasları üzerı̇ne etkı̇lerı̇nı̇n ultrasonografı̇ ve ultrasonografı̇k elastografı̇ ı̇le değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of the effects of functional orthopedic treatments applied in skeletal class II patients on masticatory muscles by ultrasonography and ultrasonographic elastography
  1. Tez No: 835556
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BOLAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonel tedavi, Sınıf II, monoblok, ultrasonografi, elastografi, functional therapy, Class II, monoblock, ultrasonography, elastography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı büyüme gelişim dönemindeki iskeletsel Sınıf II malokluzyona sahip bireylerde uygulanan fonksiyonel ortopedik tedavi ile masseter, anterior digastrik ve geniohyoid kaslarda meydana gelen değişiklikleri ultrasonografi ve ultrasonografik elastografi ile incelemek ve bu değişiklikleri benzer yaş ve cinsiyete sahip iskeletsel Sınıf I hastalardan oluşan kontrol grubu ile kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada iskeletsel Sınıf II malokluzyona sahip büyüme gelişim dönemindeki (S ya da Mp3cap) 30 birey (16 erkek, 14 kız) çalışma grubuna, iskeletsel Sınıf I malokluzyona sahip büyüme gelişim dönemindeki 30 birey (13 erkek, 17 kız) kontrol grubuna dahil edildi. Çalışma grubunu oluşturan bireylere T0 döneminde fonksiyonel tedavi amacıyla monoblok apareyi uygulandı. Çalışma ve kontrol grubunu oluşturan bireylerden T0 dönemi ve fonksiyonel tedavi sonrası T1 döneminde masseter, anterior digastrik ve geniohyoid kaslarından ultrasonografi ve ultrasonografik elastografi ölçümleri yapıldı ve grupların zamanlar arası ve sınıflar arası karşılaştırılması yapıldı. Ultrasonografik ölçümlerde bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi, bağımlı gruplar için bağımlı örneklem t testi kullanıldı. Bulgular: Sınıf II hastalarda massseter kas kalınlığının T1 döneminde T0 dönemine göre arttığı, masseter kas uzunluğunun da istirahat ölçümlerinde T1 döneminde arttığı bulundu. Sınıf II hastalarda diğer kas gruplarının ultrasonografik ölçümlerinde zamanlar arası anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Çalışma ve kontrol grubunda istirahat masseter kas elastografi değerlerinin T1 döneminde T0 dönemine azaldığı bulundu. Sınıfların T0 ve T1 dönemineki karşılaştırmalarında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Sınıf II hastalarda fonksiyonel tedavi maseter kas kalınlığında artışa neden olmuştur. Çalışma ve kontrol grubunda masseter kas sertliği değişiminin benzer olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the changes occurring in the masseter, anterior digastric and geniohyoid muscles with functional orthopedic treatment in individuals with skeletal Class II malocclusion during the growth and development period, using ultrasonography and ultrasonographic elastography, and to compare these changes with the control group consisting of skeletal Class I patients of similar age and gender. Method: In this study, 30 individuals (16 boys, 14 girls) in the growth-development period (S or Mp3cap) with skeletal Class II malocclusion were included in the study group, and 30 individuals (13 boys, 17 girls) in the growth-development period with skeletal Class I malocclusion were included in the control group. Monoblock appliance was applied to the individuals in the study group for functional treatment in the T0 period. Ultrasonography and ultrasonographic elastography measurements were taken from the masseter, anterior digastric and geniohyoid muscles of the individuals in the study and control groups in the T0 period and in the T1 period after functional treatment, and the groups were compared between times and classes. In ultrasonographic measurements, t-test was used to compare two independent groups, and dependent sample t-test was used for dependent groups. Results: In Class II patients, it was found that masseter muscle thickness increased in the T1 period compared to the T0 period, and masseter muscle length increased in the T1 period in resting measurements. No significant intertemporal differences were detected in ultrasonographic measurements of other muscle groups in Class II patients. It was found that resting masseter muscle elastography values in the study and control groups decreased from the T1 period to the T0 period. No significant difference was detected in the comparison of classes between T0 and T1 periods. Conclusion: In Class II patients, functional therapy resulted in an increase in masseter muscle thickness. It was found that the change in masseter muscle stiffness was similar in the study and control groups.