Hasandağ batısı (Aksaray) kuvaterner volkanitlerinin mineralojisi ve petrografisi
Mineralogy and petrography of quaternary volcanics of the western portion of Hasandağ (Aksaray)
  1. Tez No: 83575
  2. Yazar: F. İREM YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. UMRAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hasandağ, volcanics, basalt, andesite, Quaternary, mineralogy, petrography
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HASANDAĞ BATISI (AKSARAY) KUVATERNER VOLKANİTLERİNİN MİNERALOJİSİ VE PETROGRAFİSİ F. İrem YEŞİLYURT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabı'lim Dalı Danışman : Doç. Dr. A. Ümran DOĞAN Jüri : Prof. Dr. Yavuz ERKAN Prof. Dr. Baki VAROL Doç. Dr. A.Umran DOĞAN Çalışma alanı Tuz Gölü güneydoğusunda, Ankara'nın yaklaşık 300 km güneydoğusunda Aksaray - Niğde illeri arasında yer alır. Hasandağ volkanitleri Orta Anadolu Volkanik Kompleksinin bir parçasıdır. Bu çalışmada Kuvaterner yaşlı alt lav, kül ve üst lav birimlerinden oluşan Hasandağ volkanitleri ve başlıca bazalttan oluşan Karataş volkaniti ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca Pliyosen yaşlı volkaniklastik bir birim olan Ürgüp formasyonu da incelenmiştir. Polarizan mikroskop, cevher mikroskobu, elektron mikroskobu, x-ışınları mikroanahzi ve kimyasal analizler yapılmıştır. Tanıtman örneklerden majör oksitler ve bazı iz element analizleri yapılmıştır. Diskriminant diyagramlar kullanılarak örneklerin sınıflaması magmatik ve tektonik kökenleri belirlenmiştir. Hasandağ volkanitlerinin alt lav birimi ojit-andezit ve bazaltik andezit; üst lav birimi ise başlıca andezit ve bazaltik andezitten oluşmaktadır. Kül birimi ise alt ve üst lavı ayırmaktadır. Karataş volkaniti çalışma alanı içerisindeki en genç volkanik kayaç birimidir ve olivin-bazalttan oluşmaktadır. Karacaören köyü bu volkanik birimin tip yeri olarak önerilmiştir. Çalışma alam içerisindeki Kuvaterner volkanitleri orta-potasyum aralığında, kalkalkali-subalkali ve levha içi bazaltları temsil eder. 1999, 149 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hasandağ, volkanit, bazalt, andezit, Kuvaterner, mineraloji, petrografi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MINERALOGY AND PETROGRAPHY OF QUATERNARY VOLCANICS OF THE WESTERN PORTION OF HASANDA? (AKSARAY) F. İrem YEŞİLYURT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. A. Ümran DO?AN Jury: Prof. Dr. Yavuz ERKAN Prof. Dr. Baki VAROL Assoc Prof. Dr. A. Ümran DO?AN Study area is located at the southeast of Tuz Gölü, approximately 300 km southeast of Ankara, which is situated between Aksaray and Niğde. Volcanics of Hasandağ are part of the Central Anatolian Volcanic Complex. In this study, Quaternary volcanics of Hasandağ which is composed of lower lava, ash, and upper lava units, and Karatas volcanics which mainly is composed of basalt have been studied in detail. In addition, Ürgüp formation of Pliocene age volcanoclastics is also studied. Polarizing microscopy, reflected light microscopy, electron microscopy, x-ray microanalysis, and chemical analyses have been performed. Representative samples were analyzed for major oxides and some trace elements. Discriminant diagrams have been used for nomenclature, magmatic, and tectonic origin of the samples. The lower unit of Hasandağ is made of augite-andesite and basaltic andesite, and the upper lava unit is composed mainly of andesite and basaltic andesite. The ash unit separates the lower and upper lava units. Karataş basalts is the youngest volcanic rock unit in the study area and composed of olivin basalt. Karacaoren village is proposed as the type locality of this volcanic unit In the study area, Quaternary volcanics are of mid-potassium range, calcalkali to subalkali, and represent within plate basalt. 1999, 149 pages