Bankalarda finansal teknoloji kullanımı ve müşteriler üzerindeki etkisi: Azerbaycan örneği
Use of financial technology in banks and its effect on customers: The case of Azerbaijan
  1. Tez No: 835842
  2. Yazar: TURGUT ALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fintek, Bankacılık, Azerbaycan Bankaları, Fintech, Banking, Azerbaijan Banks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Azerbaycan'da bankaların finansal teknolojiyi kullanımı son yıllarda hızla artmaktadır. Finansal teknoloji veya kısaca“fintek”, geleneksel finansal hizmetlerin sunumunda dijital teknolojileri kullanarak daha hızlı, daha verimli ve daha erişilebilir çözümler sunan bir sektördür. İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla müşteriler, hesaplarını yönete, para transferleri yapa, faturalarını ödeye ve diğer bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu teknolojiler, müşterilerin banka şubelerine gitme ihtiyacını azaltarak zaman ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Gelişmiş ülkelerde fintek kullanımı toplumun tüm kesmi için geçerli olmakta ve aynı düzeyde yararlanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ise finansal teknolojiler yönünde bilgilerin az olması nedeniyle genellikle fintek verimliliği ve güvenilirliği demografiklere göre farklılaşmaktadır. Fintek kullanımının az tercih edildiği demografik gruplara fintekin yararları yönünde bilgiler sunularak kullanılmasına teşvik edilmesi ister bireysel, ister kurumsal açıdan önem taşımaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı Azerbaycan'daki banka müşterilerinin fintek verimliliği ve fintek güvenilirliğinin demografik faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
The use of financial technology by banks in Azerbaijan has been increasing rapidly in recent years. Financial technology, or simply“Fintech”, is a sector that offers faster, more efficient and more accessible solutions by using digital technologies in the delivery of traditional financial services. Through digital channels such as internet banking and mobile applications, customers can manage their accounts, transfer money, pay their bills and perform other banking transactions. These technologies save time and energy by reducing the need for customers to visit bank branches. In developed countries, the use of Fintech is valid for all segments of society and used at the same level. When we look at developing countries, Fintech efficiency and reliability generally differ according to demographics due to the lack of information about financial technologies. It is important, both individually and institutionally, to encourage the use of Fintech by providing information about the benefits of Fintech to demographic groups where the use of Fintech is less preferred. In this regard, the aim of the study is to determine whether the Fintech efficiency and Fintech reliability of bank customers in Azerbaijan differ according to demographic factors.