ქართველ ფუძის ისტორია და ქართველური ტომები
Gürcü kökeninin tarihi ve Gürcü kabileleri / History of the Georgian-root and Georgian tribes
- Tez No: 835906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SHORENA LOMAIA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Linguistics, Ancient Linguistics and Cultures, History
- Anahtar Kelimeler: Gürcü, Kabile, Kartveloji, Köken, Georgian, Tribe, Origin, Kartvelogy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gürcü Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmanın ana amacı, Gürcü kökünün tarihinden yola çıkarak Gürcü kabilelerini akademik bir şekilde sunmaktır. Çalışmada izlenen yol, Gürcüleri geçmişten günümüze ifade eden tanımlarıyla, Gürcü isminin nereden geldiği ve hangi milletlere dayandırıldığı sorusuna cevap aramaktır. Bu soruya cevap aranırken kartvelojiden yararlanılmış ve kartvelologların görüşlerine yer verilmiştir. Gelişme bölümünde Gürcü isminin literatürde taramasını yaptıktan sonra çalışmanın büyük bir bölümünü ifade eden Gürcü kabilelerinin kökenlerini nereden geldiklerini ve kaç farklı kabile boyuna ayrıldıkları gibi sorulara cevap arayarak bahsi geçen iki ana kavram arasında bir sonuca varılmak istenerek, Gürcü kökeninin tarihi ve bu kavramla ilintili olan kabileler aktarılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study's primary goal is to present the Georgian tribes in an academic context using the background of the Georgian origin. The methodology used in the study involves looking for an answer to the questions of where the name“Georgian”originates and on whose nations it is based, with definitions that reflect Georgians from antiquity to the present. Kartvelogy and kartvelologists' perspectives were utilised in the hunt for an answer to this query. When looking for answers to questions like where the Georgian tribes originated from and how many different tribes they Decoupled, which expresses a significant portion of the study, the history of the Georgian roots and the tribes related to this concept were conveyed after scanning the Georgian name in the literature in the development section.