Türk gravür sanatında hayvan imgesi
Printing picture and pit printing
  1. Tez No: 836365
  2. Yazar: MEHMET SAMET ŞİŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DALİLA ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Engraving, Printmaking, Art, Artist, Animal İmage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan bir süreçte, yazı, çizgi, resim ve sanatın varlığına dair ilk izler tespit edilmiştir. Bu izler, özellikle tarih öncesi dönemlere ait mağara duvarları üzerinde bulunan yazılı, çizgisel ve görsel ifadelerle somutlaşmaktadır. Bu tür ifadeler, insanlık tarihindeki erken dönemlerde, iletişim, anlatım ve anlamlandırma amacıyla kullanılmıştır. Tarih öncesi dönemlerin yaşam biçimi, inançları ve deneyimleri, bu yazı, çizgi, resim ve sanat eserleri aracılığıyla yorumlanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu nedenle, bu tür ifadeler sadece tarihsel bir öneme sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlık kültürünün gelişimine ve evrimine ışık tutmaktadır. İnsanların mağara duvarlarına kazıdıkları av sahneleri, hayvan figürleri ve insan figürleriyle başlayan kazımalar ve oymalar o dönemin birer kimliği haline gelmiştir. Bu kimliğe baktığımızda insanların isimleri, kendilerine sesleniş biçimleri, besin kaynağı için avladıkları hayvanları, belki de bir insanın kendine yakın hissettiği başka bir insanın figürleri görülmektedir. Bu eserler insanın duygularını, fikirlerini yansıtarak bir sanat yolculuğu başlatmıştır. Bu sanat yolculuğu Sümerlerin çivi yazısını bulmasıyla devam etmiş ve yavaş yavaş gravür baskı tekniği oluşmaya başlamıştır. 15. yüzyıl zamanlarında daha çok kuyumcuların kullandığı bu tekniğe, Rönesans ile birlikte sanatçılarında ilgisi artmış ve birçok ünlü sanatçı baskılarıyla bir sonraki sanatçılara ışık olmuşlardır. Bu teknik günümüze kadar gravür baskı adı altında gelmiştir. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde, ilk sanatsal olgular, mağara resimleri, baskı sanatları ve gravür sanatının tarihi süreci incelenmiştir. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, gravür sanatında hayvan imgesinin kullanımı ve çalışmalarında hayvan imgesine yer veren yabancı sanatçılardan örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, gravür sanatında hayvan imgesini konu edinen ve çalışmalarında ağırlıklı olarak hayvan figürleri çalışmış Türk baskı sanatçıları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Writings, drawings, and pictures can be seen on the walls of the caves which can be seen in very first ages of the human history. Starting from those days, these things reached to or time, today. Scratches starting with hunting scenes, animal and human motives became an identical type of the era. Looking to those figures on the Wall, we can understand many things such as their names, how do they call themselves, animals that they hunt for food an deven maybe the person that they feel close to themselves. These wors have started an art travel by reflecting person's emotions and ideas. This travel moved on with cuneiform found by the Sumerians and slowly started to create intaglio printing technique. This technique was mostly used by the jewelers in 15 century. Associated with, Reneissance, artists have developed interest to this technique. Along with, printings of famous artists, they influenced next generation artists. This technique has come to today under the name of intaglio printing. In the first chapter of this thesis, the historical process of the earliest artistic phenomena, cave paintings, printmaking, and the art of engraving have been examined. In the second chapter of the thesis, the use of animal imagery in engraving art and examples of foreign artists who incorporate animal imagery into their works have been provided. In the third chapter, Turkish printmaking artists who focused on animal imagery in engraving art and predominantly worked with animal figures in their works were researched.