Bentonit üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin değerlendirilmesi
Assessment of occupational health and safety risks in bentonite production facilities
  1. Tez No: 837131
  2. Yazar: ŞURA KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Bentonit, Fine Kinney Metodu, 5x5 L Matris Metodu, Risk Değerlendirmesi, Occupational Health and Safety, Bentonite, Fine Kinney Method, 5x5 L Matrix Method, Risk Assessment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
İş sağlığı ve güvenliğinin bir bilim dalı haline gelmesi tarihte uzun bir sürede gerçekleşmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinin temelini iş yerlerinde bulunan fiziksel, kimyasal, mekanik ve psikososyal risk etmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada kedi kumu üretim tesislerini kapsayan fiziksel risk etmenlerinden toz, gürültü, aydınlatma, termal konfor, titreşim maruziyet ölçümleri yapılmış yasal mevzuattaki sınır değeri aşan bir bulguya rastlanmamış olup sınır değerlere yakın sonuçlar için iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur. Bentonit bir çok sektörde kullanılmasına rağmen yapılan çalışmaların azlığı dikkat çekmektedir. Bu sebepten dolayı çalışmada bentonit açık ocak madenciliği ve kedi kumu üretim tesisinde kullanılan makine ve ekipmanlardan kaynaklanabilecek tehlikeler incelenmiştir. Tek bir metot risk analizi ile tesis içerisindeki potansiyel tehlikelerin tümü kapsanması mümkün değildir. Bu çalışmada kullanılan Fine-Kinney ve 5x5 L Matris risk değerlendirme yöntemlerinin karşılaştırılması sonucu düzeltici önleyici faaliyetler ile bertarafı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has taken a long time in history for occupational health and safety to become a branch of science. The basis of occupational health and safety is the physical, chemical, mechanical and psychosocial risk factors found in workplaces. In the study, dust, noise, lighting, thermal comfort and vibration exposure measurements were made, which are physical risk factors covering cat litter production facilities, and no findings exceeding the limit value in the legal legislation were found, and improvement suggestions were made for results close to the limit values. Although bentonite is used in many sectors, the scarcity of studies is noteworthy. For this reason, the hazards that may arise from the machinery and equipment used in the bentonite open pit mining and cat litter production facility were examined in the study. It is not possible to cover all potential hazards within the facility with a single method risk analysis. As a result of the comparison of Fine-Kinney and 5x5 L Matrix risk assessment methods used in this study, corrective and preventive actions and disposal are recommended.