Deniz taşımasına ilişkin milletlerarası ticari terimler
International commercial terms related to maritime transport
- Tez No: 837562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT SÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası, Ticari Terimler, Taşıma, Ticaret, Teslim, International, Commercial Terms, Transport, Commerce, Delivery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Milletlerarası ticari faaliyetlerin taraflar açısından daha rahat ilerleyebilmesi, yükümlülüklerin belirlenmesi ve oluşabilecek uyuşmazlıkların önüne geçebilmesi amacıyla bazı yeknesak kurallar uygulanmaktadır. Bu yeknesak kurallar arasında olan ve ICC (International Chamber of Commerce – Milletlerarası Ticaret Odası) tarafından düzenlenen Incoterms milletlerarası ticaretin geliştirilmesini, kolaylaştırılmasını ve taraflar arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların daha kolay çözümlenebilmesini amaçlamaktadır. Incoterms ticari gelişmelere ve yeniliklere uyabilmek amacıyla belirli aralıklarla yenilenmektedir. En son yenilenmiş metin 10 Eylül 2019 yılında yayımlanan ve 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle de yürürlüğe giren Incoterms 2020'dir. Bu çalışmanın ilk bölümünde milletlerarası ticaret kavramı, milletlerarası ticarette yeknesaklaşma ihtiyacı, ICC'nin işleyişi ve amacı hakkında bilgiler verilecektir. Birinci bölümün devamında, Incoterms'ün tarihsel gelişimi ve milletlerarası ticari terimlerin hukuki niteliği bakımından doktrinde yer alan görüşlere değinilecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikli olarak Incoterms 2020'nin amaçları ve özellikleri hakkında genel bilgiler verilmesi, Incoterms 2020'nin kapsama aldığı ve almadığı konuların anlatılması ve Incoterms 2010 ile Incoterms 2020 arasında yer alan farkların açıklanması amaçlanmıştır. İkinci bölümün devamında deniz taşımalarında sıkça kullanılan terimlere değinilecektir. Çalışmanın ana konusu deniz taşımalarında kullanılan ticari terimler olduğundan bu bölümde tüm taşıma türlerini kapsayan teslim şekilleri bakımından sadece genel bilgiler verilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü deniz taşımalarında kullanılan ticari terimleri içermektedir. Deniz ve iç su taşımaları bakımından Incoterms'de dört farklı teslim şekli bulunmaktadır. Bu teslim şekilleri gemi doğrultusunda masrafsız teslim şekli olan FAS (Free Alongside Ship), gemide masrafsız teslim şekli olan FOB (Free On Board), mal bedeli ve navlunu içeren teslim şekli olan CFR (Cost and Freight) ve son olarak mal bedeli, sigorta ve navlunu içeren teslim şekli olan CIF (Cost, Insurance and Freight)'tir. Çalışmanın bu bölümünde sırasıyla FAS, FOB, CFR ve CIF terimlerinin hangi anlamlara geldiklerinin ve söz konusu ticari terimlerde satıcı ve alıcının yükümlülüklerinin detaylı bir şekilde anlatılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Some uniform rules are applied in order to ensure that international commercial activities can proceed more easily for the parties, to determine obligations and to prevent possible disputes. Among these uniform rules, Incoterms issued by ICC (International Chamber of Commerce) aim to develop and facilitate international trade and to more easily resolve disputes that may arise between the parties. Incoterms are renewed periodically in order to comply with commercial developments and innovations. The latest revised text is Incoterms 2020, which was published on September 10, 2019, and entered into force on January 1, 2020. In the first part of this study, information will be given about the concept of international trade, the need for uniformity in international trade, and the functioning and purpose of the ICC. In the continuation of the first part, the historical development of Incoterms and the opinions in the doctrine regarding the legal nature of international commercial terms will be discussed. In the second part of the study, it is primarily aimed to give general information about the purposes and features of Incoterms 2020, to explain the subjects that are and are not covered by Incoterms 2020 and to explain the differences between Incoterms 2010 and Incoterms 2020. In the continuation of the second part, terms frequently used in maritime transportation will be discussed. Since the main subject of the study is the commercial terms used in sea transportation, this section aims to provide only general information in terms of delivery methods covering all types of transportation. The third and last part of the study includes commercial terms used in maritime transportation. There are four different delivery methods in Incoterms for sea and inland water transportation. These delivery methods are FAS (Free Alongside Ship) which is a free delivery method alongside the ship, FOB (Free on Board) which is a free delivery method on the ship, CFR (Cost and Freight) which is a delivery method that includes the cost of goods and freight, and finally, CIF (Cost, Insurance and Freight) which is a delivery method that includes the cost of goods, insurance, and the freight. In this part of the study, it is aimed to explain the meanings of FAS, FOB, CFR and CIF delivery methods and the obligations of the seller and buyer in detail.