Karayolu taşımalarında taşıyıcının ziya ve hasardan doğan sorumluluğunda tazminatın belirlenmesi
Determination of compensation for the carrier's liability arising from loss and damage in road transportations
  1. Tez No: 837810
  2. Yazar: FARUK MAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karayoluyla Eşya Taşıma, Taşıma Sözleşmesi, Sınırlı Sorumluluk, Tazminatın Belirlenmesi, Transporting Goods by Road, Carriage Contract, Limited Liability, Determination of Compensation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Taşıma Hukukunda taşıyıcının sorumluluğunun sınırlandırılması, zıya veya hasardan doğan tazminat ile gerçek zararın farklılaşması sonucunu doğurmuştur. Bu farklılaşmadan kaynaklı olarak karayoluyla eşya taşımalarında taşıyıcının eşyanın zıya veya hasarından doğan sorumluluğunda tazminatın belirlenmesi daha da önem kazanmıştır. Çalışmamızda karayoluyla yapılan eşya taşımalarında eşyanın zıya veya hasarından doğan sorumluluğu ve bu sorumluluk çerçevesinde tazminatın belirlenmesi inceleme konusu yapılmıştır. Bu kapsamda birinci bölümde; Taşıma Kavramı ve Taşıma Hukukuna dair açıklamalar ile Taşıma Sözleşmeleri, Taşıma Sözleşmelerinin unsurları ve hukuki nitelikleri incelenmiştir. İkinci bölümde; genel olarak sorumluluk kavramı izahı akabinde karayoluyla eşya taşımalarında taşıyıcının zıya veya hasardan doğan sorumluluğu, sorumluluktan kurtulmaya dair genel sebepler ve özel sebepler ile sorumluluğun sınırlandırılması kuralları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise; sorumluluk davası, dava öncesinde yapılması gerekenler ile zararın tazminine yönelik eşyanın değerinin tespiti, sınırlı sorumluluk çerçevesinde zıya veya hasardan doğan tazminatın belirlenmesi izah edilmeye çalışılmış, üst sınır uygulamasına yönelik örnekler üzerinden inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Transportation Law, the limitation of the carrier's liability has resulted in the differentiation of compensation arising from loss or damage and the actual damage. Due to this differentiation, determining the compensation for the carrier's liability arising from loss or damage to the goods in road transport has become even more important. In our study, the liability arising from the loss or damage of goods in road transport and the determination of compensation within the framework of this liability are examined. In this context, in the first part; Explanations on the Concept of Transport and Transport Law, Transport Contracts, the elements and legal qualities of Transport Contracts were examined. In the second part; Following the general explanation of the concept of liability, the liability of the carrier arising from loss or damage in road transport of goods, general reasons and special reasons for avoiding liability, and rules for limiting liability are discussed. In the third part; Liability litigation, what needs to be done before the lawsuit, determination of the value of the goods for compensation of damage, determination of compensation arising from loss or damage within the framework of limited liability have been tried to be explained, and an examination has been made through examples of upper limit application.