Tefsîru'l-Menâr'ın usûl açısından değerlendirilmesi
Tefsîru'l-Menâr in terms of procedure evaluation
  1. Tez No: 837972
  2. Yazar: TUĞBA NUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tefsir Usûlü, Tefsîru'l-Menâr, İctimâî Tefsir, Menâr Ekolü, Muhammed Abduh, Reşid Rıza, Tafsir, Usūl of Tafsir, Tafsīr al-Manār, Ijtimāʾī Tafsir, Menār School, Muhammad 'Abduh, Rashid Riza
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çalışmamız, yazıldığı günden itibaren İslam düşünürleri üzerindeki etkisini devam ettiren Doğu'da ve Batı'da birçok çalışmaya konu olmuş Muhammed Abduh ve Reşid Rıza'ya ait olan Tefsîru'l-Menâr isimli eserin tefsir usûlünü tespit etme hedefini içermektedir. Tefsîru'l-Menâr birçok tefsirden usûl ve muhteva yönüyle ayrılmakta ve bu hususiyet, tefsir literatüründe ictimâî tefsir ekolünün oluşmasına sebebiyet vermektedir. Menâr ekolü olarak bilinen ıslah ve tecdit eksenli düşünce hareketinin somutlaştığı Tefsîru'l-Menâr aynı zamanda modern dönemin hâkim akımlarının da tesirinin görüldüğü mühim eserlerdendir. Bu yönüyle de klasik tefsirlerden ayrılan eser, tefsir literatüründe önemli bir yere sahiptir. Üç ana bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde Tefsîru'l-Menâr'ın müellifleri Abduh ve Reşid Rıza'nın kısa biyografilerine yer verdik. İkinci bölümünü Tefsîru'l-Menâr'ın genel tanıtımına ayırdığımız tezimizin son bölümünde ise Tefsîru'l-Menâr'da Kur'an'ı anlama ve yorumlama yöntemini tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our study aims to determine the method of tafsīr of Tafsīr al-Manār, a work by Muhammad 'Abduh and Rashid Riza, which has been the subject of many studies in the East and the West and has continued to influence Islamic thinkers since the day it was written. Tafsīr al-Manār differs from many other tafsīrs in terms of methodology and content, and this feature has led to the formation of a school of reformist tafsīr in the tafsīr literature. Tafsīr al-Manār, which embodies the movement of thought on the axis of reformation and reform known as the Menār school, is also one of the important works in which the dominant currents of the modern period are also influenced. In this respect, the work, which differs from the classical tafsirs, has an important place in the tafsir literature. In the first part of our thesis, which consists of three main chapters, we included short biographies of Abduh and Rashid Riza, the authors of Tafsīr al-Manār. In the second part of our thesis, which we devoted to the general introduction of Tafsīr al-Manār, we tried to determine the method of understanding and interpreting the Qur'an in Tafsīr al-Manār.