Sosyal medya ve Metaverse evreninde kamusal alan ve benlik sunumu: Blok Zinciri teknolojisi, NFT (Non-Fungible Token) ve kurumsal davranışlar
Public space and self presentation in social media and Metaverse universe: Blockchain technology, NFT (Non-Fungible Token) and corporate behaviors
  1. Tez No: 837971
  2. Yazar: TARKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Benlik Sunumu, Sosyal Medya, Metaverse, Blok Zinciri, Public Domain, Self Presentation, Social Media, Metaverse, Blockchain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Antik Yunan'a kadar uzanan kamusal alan ifadesi siyaset, sosyoloji, iletişim vb. pek çok disiplinlerarası alanı içerisine almaktadır. Anlam itibariyle kavram, insanların politik, kültürel ve sosyal konularda özgür bir biçimde iletişim ve etkileşim pratiklerinin gerçekleşmesini ve herkes tarafından erişilebilen bir alanı ifade etmektedir. Toplumsal yaşamın farklılaşması ve kitle iletişim araçlarının bireyler ve toplum üzerinde etkili olması ise kavramın anlamının farklılaştığını ya da dönemin koşullarına göre değiştiğini bizlere göstermektedir. Bu bağlamda kamusal alan dönemsel koşullara göre farklı tanımlamaları olan bir kavram, aslında soyut bir mekân ve fiziksel alandan bağımsız ortaya çıkan yeni iletişim ortamları üzerinden de gerçekleştirilebilen bir iletişim süreci ve eylemsel bir pratik olarak ifade edilebilmektedir. Yaşanan bu iletişimsel eylem sürecinde de bireyler ister fiziksel bir mekânda ister sanal bir ortamda olsun kendi farklılıklarının yansıması olan imgeler bütününü benlik sunumu kavramsallaştırmasının görünümü olarak karşı tarafa aktarmaktadır. Yeni iletişim ortamlarından farklı olarak bakmak yerine içerisinde olduğumuz, blok zinciri aracılığıyla dijital varlıkların sergilendiği ve kayıt altına alındığı metaverse evreni kamusal alan ve benlik sunumu kavramlarının yeniden tartışılabilirliğini gündeme getirmiştir. Bu durum sosyal medya platformlarında olduğu gibi çevrimdışı kimliklerimizin çevrimiçi ortamlarda yeniden üretilebilmesini sağlarken karşılıklı iletişim süreci içerisinde, kişinin fiziksel yaşantıda özgürce ifade edemediği söylemleri, rahat bir şekilde ifade edebilme olasılığını da arttırmıştır. Ancak sanal ortamda üretilen bu kimlikler benlik sunumunun anonim kalmasına ya da olduğundan farklı görünmesine de neden olabilmektedir. Bu bağlamda yapılacak olan çalışmada benlik sunumu ve kamusal alan gibi kavramların anlam ve boyutunun geçmişten bugüne nasıl değiştiğini aktarmak, ilgili kavramları çevrimiçi sanal ortamlarda gerçekleşen eylemler kapsamında inceleyerek sanal ortamların benlik sunumu ve kamusal alan niteliğini tartışmak araştırmanın temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The expression public space dates back to ancient Greece and includes politics, sociology, communication, etc. It covers many interdisciplinary areas. In terms of meaning, the concept refers to an area where people can freely communicate and interact on political, cultural and social issues and can be accessed by everyone. The differentiation of social life and the influence of mass media on individuals and society show us that the meaning of the concept differs or changes according to the conditions of the period. In this context, public space is a concept that has different definitions according to periodic conditions, and can actually be expressed as an abstract space and a communication process and an operational practice that can be realized through new communication environments that emerge independent of the physical space. In this communicative action process, individuals, whether in a physical space or a virtual environment, transfer the set of images that are the reflection of their own differences to the other party as the appearance of the conceptualization of self-presentation. Instead of looking at it differently from new communication environments, the metaverse universe we are in, where digital assets are exhibited and recorded through the blockchain, has brought to the agenda the negotiability of the concepts of public space and self-presentation. While this situation enables our offline identities to be reproduced in online environments, as in social media platforms, it has also increased the possibility of expressing comfortably the discourses that a person cannot express freely in physical life during the mutual communication process. However, these identities produced in the virtual environment may also cause the self-presentation to remain anonymous or appear different from what it is. In this context, the basis of the research is to convey how the meaning and dimension of concepts such as self-presentation and public space have changed from past to present, and to discuss the self-presentation and public space nature of virtual environments by examining the relevant concepts within the scope of actions taking place in online virtual environments.