Şevket Yücel (Hayatı, sanatı ve eserleri)
Şevket Yücel (His life, arts and works)
- Tez No: 838059
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şevket Yücel, Şiir, Öykü, Deneme, Edebiyat, Şevket Yücel, Poetry, Story, Essay, Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Edebiyat ve kültür şehri olarak bilinen Kahramanmaraş, bünyesinde nice başarılı şair ve yazarlar yetiştirmiştir. Necip Fazıl'dan Bahattin Karakoç'a, Abdurrahim Karakoç'tan yedi güzel adama birçok şair ve yazara ev sahipliği yapmıştır. Bu yazarlar arasında yetişen, kendine özgü anlatım tekniklerine sahip Şevket Yücel de yer almaktadır. Şevket Yücel'in şiir, deneme ve öykü türünde birçok yazısı ve kitapları vardır. Özellikle deneme alanında ülke sınırlarını aşmış bir üne sahiptir. Şevket Yücel, yaşamı boyunca canlılara değer vermiş, onlara sevgiyle yaklaşmıştır. Eserlerinde genellikle insanı temel almıştır. İnsanın, toplumun gelişip refaha ulaşmasında nasıl bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Yalandan ve nefretten uzak, aklın ve bilimin hakim olduğu, adaletin hüküm sürdüğü, insanların birbirini sevip saydığı bir toplumun hayalini kuran Yücel, bunların gerçekleşmesinin tek yolunun da insandan geçtiğini okuyucuya yansıtmaya çalışmıştır. Bu çalışmada şair ve yazar Şevket Yücel'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerine araştırma yapılarak eserlerindeki hakim olan düşünce ortaya çıkarılmaya ve edebiyatımıza yapmış olduğu katkılara yer verilmektedir. Yazarın birden fazla eseri olması ve birçok dergide yazılarının yayımlanmasına rağmen onun hakkında yapılmış yeterli çalışma bulunmamaktadır. Biz de bu eksikliğin giderilmesini, başta Şevket Yücel'in kitapları olmak üzere yazılarını yayımladığı dergileri, gazeteleri ve ulaşabildiğimiz tüm kaynakları esas alarak onu tanıtmayı ve sanat anlayışını ortaya çıkarmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Known as the city of literature and culture, Kahramanmaraş has trained many successful poets and writers. It has hosted many poets and writers, from Necip Fazıl to Bahattin Karakoç, from Abdurrahim Karakoç to the seven beautiful men. Şevket Yücel, who grew up among these writers and has his own unique narrative techniques, is also included. Şevket Yücel has many writings and books in the genre of poetry, essays and stories. It has a reputation beyond the borders of the country, especially in the field of testing. Şevket Yücel valued living things and approached them with love throughout his life. He generally based his works on humans. It has revealed what role humans play in the development and prosperity of society.Yücel, who dreams of a society that is far from lies and hatred, where reason and science prevail, where justice prevails and where people love and respect each other, tried to reflect to the reader that the only way to realize these is through people. In this study, the life, art and works of poet and writer Şevket Yücel are researched to reveal the dominant thought in his works and his contributions to our literature are included. Although the author has more than one work and his articles have been published in many journals, there are not enough studies about him. We aimed to eliminate this deficiency, to introduce Şevket Yücel and reveal his understanding of art, based on his books, the magazines and newspapers in which he published his articles, and all the sources we could access.