Geopolimer betonlarda aderans performansının mafsallı kiriş yöntemiyle analiz edilmesi
Bond performance of geopolymer concrete via hinged beam approach
- Tez No: 838276
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEYCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: geopolimer beton, geleneksel portland çimentolu beton, aderans, mafsallı kiriş deneyi, geopolymer concrete, conventional portland cement concrete, bond peformance, hinged beam test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, geopolimer betonun çelik ile aderans davranışının, geleneksel portland çimentolu beton ile karşılaştırılmasıdır. Çelik-beton aderans davranışı, betonarme sistemlerin temel parametrelerinden biri olup, literatürde, geopolimer betonun aderans davranışı ve yapısal performansı hakkında sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında, alüminosilikat kaynağı olarak uçucu kül kullanılarak, 1,1, 1,2, 1,3, 1,4 Ms Modülü (Silika Modülü) değerine sahip geopolimer betonlar üretilmiştir. Tasarımında %10 sabit Na2O konsantrasyonu tercih edilmiş ve 80, 100, 120 °C sıcaklıklarda ısıl kür uygulanmıştır. Bu betonların taze haldeki işlenebilirliği ve sertleşmiş haldeki basınç dayanımları incelenmiştir. İkinci aşamada, aderans performansı mafsallı kiriş yöntemiyle analiz edilmiştir. Geopolimer beton ve geleneksel portland çimentolu beton kullanılarak, 5Ø, 10Ø ve 20Ø kenetlenme boyuna sahip kirişler üretilmiş ve bu amaçla her iki beton tipinin eğilme durumunda aderans performansı göreceli olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, geopolimer betonun aderans performansının, benzer dayanıma sahip geleneksel portland çimentolu betona göre üstün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis work is to compare the bond behavior of geopolymer concrete with steel to that of traditional Portland cement concrete. The steel-concrete bond behavior is one of the fundamental parameters of reinforced concrete systems, and in the literature, there are a limited number of studies on the bond behavior and structural performance of geopolymer concrete. In the initial stage of the research, geopolymer concretes with Ms (Silica Module) values of 1.1, 1.2, 1.3, and 1.4 were produced using fly ash as an aluminosilicate source. A constant Na2O concentration of 10% was preferred in the design, and heat curing was applied at temperatures of 80, 100, and 120°C. The workability of these concretes in their fresh state and their compressive strengths in their hardened state were examined. In the second stage, the bond performance was analyzed using the Standard Belgium Hinged Beam method. Beams with diameters of 5Ø, 10Ø, and 20Ø were produced using geopolymer concrete and traditional Portland cement concrete, and for this purpose, the bond performance of both types of concrete in bending conditions was comparatively assessed. As a result, it was determined that the bond performance of geopolymer concrete is superior to traditional Portland cement concrete with similar strength.