Düşük orta ve yüksek karbonlu çelik yüzeylerin nano ve makro boyutta kalay elementi ile kaplanması ve sonuçların karşılaştırılması
Coating low medium and high carbon steel surfaces with nano and macro size tin element and comparison of the results
  1. Tez No: 838551
  2. Yazar: OĞUZ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik, Kalay, PVD, Sıcak Daldırma, Elektrolitik Kaplama, HCI, Kumlama, Steel, Tin, PVD, Hot Dip, Electroplating, HCI, Sandblasting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nanoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada 3 mm kalınlığında 20 mm çapında düşük, orta ve yüksek karbonlu çelik tabletler kullanılmıştır. Bu tabletlerin yüzeylerini 150 kum zımparalanmıştır. Zımparalama işleminden sonra numuneler, yüzey temizleme işlemi uygulanmayan, kumlama metodu ile yüzeyleri temizlenen, HCI asit ile yüzeyleri temizlenen hem kumlama hem de HCI asit kullanılarak yüzeyleri temizlenen olmak üzere 4 farklı gruba ayrılmıştır. Hazırlanan tabletlerin yüzeyleri, sıcak daldırma, fiziksel buhar biriktirme (PVD) ve elektrolitik olmak üzere 3 farklı kaplama yöntem ile kalay kaplanmıştır. Yüzeyleri kalay ile kaplanan bu numuneler, sertlik, sürtünme katsayısı, tuz testi yapıldı. Argenit marka mikroskop kullanılarak hem kaplama kalınlığı hem de kaplamanın yüzeye dağılımına bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yüzey temizleme işlemi uygulanmayan, kumlama metodu ile yüzeyleri temizlenen, HCI asit ile yüzeyleri temizlenen hem kumlama hem de HCI asit kullanılarak yüzeyleri temizlenen numunelerin kaplamaya etkileri karşılaştırılmıştır. Ayrıca sıcak daldırma, elektrolitik ve PVD yöntemi sonuçları da kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, low, medium and high carbon steel tablets with a thickness of 3 mm and a diameter of 20 mm were used. The surfaces of these tablets were sanded with 150 grit. After the sanding process, the samples were divided into four different groups: those without surface cleaning, those whose surfaces were cleaned with the sandblasting method, those whose surfaces were cleaned with HCl acid, and those whose surfaces were cleaned using both sandblasting and HCl acid. The surfaces of the prepared tablets were tin coated with three different coating methods: hot dipping, physical vapor deposition (PVD) and electrolytic. These samples, whose surfaces were coated with tin, were tested for hardness, friction coefficient and salt. Both the coating thickness and the distribution of the coating on the surface were examined using an Argenit brand microscope. In line with the results obtained, the effects on the coating of samples without surface cleaning, whose surfaces were cleaned with the sandblasting method, whose surfaces were cleaned with HCl acid, and whose surfaces were cleaned using both sandblasting and HCl acid, were compared. In addition, hot dipping, electrolytic and PVD method results were compared.