ظاهرةالتَّذكير والتَّأنيثفي اللغة العربيةوتعليمها
Arap dilinde müzekker - münennes olgusu ve öğretimi
  1. Tez No: 838815
  2. Yazar: BİLAL ELHAZNEVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT SAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Müzekker, Müennes, Karışıklık, Öğretim, Arabic language, Masculine, Feminine, Confusion, Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Her dilin kendine özgü kuralları vardır. Kelime, terkip ve cümle oluşturabilmek için bu kurallara uymak gerekir. Dil bilgisi kurallarına uymamak; okuyucunun zihninde karışıklık yaratır, anlamı değiştirir, ifade ettiği fikirleri bozabilir. Arapçanın dil bilgisi sistemi ifade ettiği anlama bağlı olarak cümle içindeki kelimenin konumunu gösteren i'rab özelliğine dayanır. İˈrabın yanında Arap dilinde sıklıkla kullanılan ve vazgeçilemeyecek pek çok temel kural vardır. Anlam, bu kuralların doğru bir şekilde uygulanmasıyla tamamlanır. Arap dilindeki kelimelerin eril ve dişil halleri kurallardandır. Bu çalışma Arap dilinde kelimelerin eril ve dişil halleri olgusu ve öğretimini edinmektedir. Arap dili öğrenenler özellikle de yabancı olanlar eril ve dişil ayrımında zorluklarla karşılamaktadır. Bu sorun yazı ve konuşmalarda açıkça görülür. Bu çalışmada, Arap dilindeki eril ve dişil ayrımını tespit için hangi yöntemler kullanıldığını konu edinmektedir. Ayrıca eril ve dişilin tespitlerinde karşılaşılan zorluğu aşmak için çözüm yolları gösterilmektedir. Önemli Arap dili kaynaklarına başvurularak bilimsel materyallerin kullanımı noktasında öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In every language, there is a unique grammatical system that governs its vocabulary structure. When composing units of (sentences, structures, and words), it is necessary to adhere to the rules of the language to achieve effective communication. Violating the rules of the language can confuse the reader, alter the meaning, and may spoil the ideas being expressed. The grammatical system of the Arabic language is built on the feature of“E'raab,”which indicates the position of a word in a sentence based on its meaning within the structure. In addition to I'rab, there are many fundamental rules frequently used in the Arabic language that are indispensable. The meaning is only complete when these rules are applied correctly. The study of the phenomenon of“masculine”and“feminine”in the Arabic language and methods of learning them has a great importance. The problem faced by learners, especially those who are not native Arabic speakers, is the difficulty of distinguishing between masculine and feminine forms in their writing and speech. Understanding the reasons behind this confusion and finding appropriate solutions is crucial to avoid making these errors and achieving correct pronunciation.