Üç değişik apeks bulucunun, farklı çaptaki apikal foramenleri olan dişlerdeki ölçme etkinliğinin incelenmesi: ex vivo bir çalışma
Examination of the measurement effectiveness of three different apex locators in teeth with different diameters of apical foramen: an ex vivo study
  1. Tez No: 838888
  2. Yazar: GÜLER AKTAŞ POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER EMİR DİNÇOL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: elektronik apeks bulucu, apikal foramen çapı, çalışma boyu, Root ZX Mini, Propex II, Adaptive Apex Locator, apical foramen, apical constriction, electronic apex locator, apical foraminal diameter, working length, Root ZX Mini, Propex II, Adaptive Apex Locator
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, üç farklı elektronik apeks bulucunun dört farklı çaptaki apikal foramenleri olan dişlerdeki ölçüm etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. 64 adet çekilmiş maxiller kesici, kanin ve mandibular premolar dişler dört alt gruba ayrılmıştır. GrupA, 0,32 mm çapındaki apikal forameni ifade ederken, GrupB 0,52 mm, GrupC 0,82 mm, GrupD 1,22 mm çapındaki apikal forameni ifade etmektedir. Bu farklı çapta apikal foramenlere sahip dişler aljinata gömülerek Root ZX Mini, Propex II ve Adaptive Apex Locator elektronik apeks bulucularının ölçme etkinliği test edilmiştir. Gerçek çalışma boyu; her diş için 15 numaralı K tipi eğe kullanılarak eğenin apeksten çıktığı noktada dijital kumpas ile eğenin uzunluğu ölçülerek ve bu uzunluktan 0,5 mm çıkarılarak kayıt altına alınmıştır. Elektronik ölçümler,“0”kabul edilen noktada beş saniye sabit kaldığında 0,01 mm hassasiyetteki dijital kumpas ile eğenin uzunluğu ölçülerek kayıt altına alınmıştır. GrupA,B,C,D için sırası ile 30, 50, 80, 120 numaralı K tipi eğe ile 1mm taşkın şekillendirme yapılarak istenilen apikal foramen genişliği elde edildikten sonra her grup için kendi apikal çapına uygun K tipi eğeler kullanılarak seçilen üç farklı elektronik apeks bulucu cihaz ile çalışma boyu ölçülmüştür. Sonuç olarak, ±0,5 mm klinik tolerans içerisinde GrupA için; Root ZX Mini (RZX) %93,7, Propex II (PX) %68,7, Adaptive Apex Locator (OL) %75 güvenilirlikle ölçüm yapabilmiştir. GrupB için; ±0,5 mm klinik tolerans içerisinde RXZ %75, PX %68,8, OL%31,2 güvenirlikle ölçüm yaparken GrupC için; RZX %62,5, PX %31,2, OL % 62,5, GrupD için; RXZ %68,8, PX %6,3, OL %0 güvenirlikle ölçüm yapabilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde, ±0,5 mm klinik tolerans içerisinde Root ZX Mini apikal foramenin çap boyutundan etkilenmeden çalışma uzunluğunun saptanmasında klinik kullanım için güvenilir araç olarak saptanmıştır. Propex II ve Adaptive Apex Locator apikal daralımın bozulmadığı GrupA ölçümleri sonucunda klinik kullanım için güvenilir araçlar olarak saptanırken, apikal foramenin çapı arttığında; Propex II istatiksel olarak anlamlı bir şekilde kısa ölçerken, Adaptive Apex Locator istatiksel olarak anlamlı şekilde taşkın ölçmüştür ve klinik kullanım için güvenilir olmadığı saptanmıştır. Ancak hiçbir EAB çalışma boyunu saptamada %100 güvenilir bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the measurement efficiency of three different electronic apex locators in extracted teeth with four different apical foraminal diameters obtained using the crown-down technique. Sixty-four extracted maxillary incisors, canines, and mandibular premolars were divided into four groups A,B,C and D representing apical foramen diameter of 0.32 mm, 0.52 mm, 0.82 mm and 1.22 mm respectively. Teeth with different apical foraminal diameters were embedded in alginate, and the measurement efficiency of Root ZX Mini, Propex II, and Adaptive Apex Locator electronic apex locators was tested. The actual working length was determined for each tooth using a #15 K-file, with the file reaching the apical foramen. The length of the file was measured with a digital caliper, and 0.5 mm was subtracted from this length, recorded for documentation. Electronic measurements were recorded when the file remained stationary for five seconds at the point considered as“0.”In crown-down shaped teeth, the working length was determined using #30, #50, #80, and #120 K-files, each with 1 mm overextension, based on the apical foraminal width achieved in Groups A, B, C, and D, respectively, using electronic apex locators. As a result, within ±0.5 mm clinical tolerance, for Group A; Root ZX Mini (RZX) achieved measurements with 93.7% reliability, Propex II (PX) with 68.7%, and Adaptive Apex Locator (OL) with 75% reliability, for Group B; within ±0.5 mm clinical tolerance, RXZ achieved measurements with 75% reliability, PX with 68.8%, OL with 31.2%, for Group C; RZX with 62.5%, PX with 31.2%, OL with 62.5% and for Group D; RXZ with 68.8%, PX with 6.3%, OL with 0% reliability in measurements. In conclusion, within ±0.5 mm clinical tolerance, Root ZX Mini was identified as a reliable tool for determining working length without being affected by the diameter of the apical foramen. Propex II and Adaptive Apex Locator were identified as reliable tools for clinical use in measurements where apical constriction was not disrupted in Group A; however, as the apical foraminal diameter increased, Propex II measured statistically significantly shorter, while Adaptive Apex Locator measured statistically significantly longer, indicating unreliability for clinical use.