The change of Türkiye's relations with Syria and Israel (2002-2014)
Türkiye'nin Suriye ve İsrail ile ilişkilerinin değişimi (2002-2014)
  1. Tez No: 838889
  2. Yazar: BURAK BINARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Türkiye-Suriye İlişkileri, Türkiye-İsrail İlişkileri, Dış Politikada Değişim, Neoklasik Realist Teori, Turkish Foreign Policy, Türkiye-Syria Relations, Türkiye-Israel Relations, Change in Foreign Policy, Neoclassical Realist Theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde Türkiye'nin Ortadoğu politikasında belirgin bir değişim yaşanmıştır. 1990'lı yıllarda dış politikada öne çıkan askeri güvenlik politikaları, 2000'li yıllara gelindiğinde geri planda kalmış, işbirliği ve ekonomi odaklı politikalara doğru bir değişim görülmüştür. 1990'lı yıllarda Türkiye-Suriye ilişkileri, Suriye'nin PKK terör örgütüne destek vermesi ve Fırat-Dicle sularının paylaşılması konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle gergin bir şekilde ilerlerken Adana Mutabakatından sonra ilişkilerde yumuşama gerçekleşmiş ve AK Parti Döneminde iki ülke arasında yükselen bir yakınlaşma görülmüştür. Fakat bu durum Suriye iç savaşının başlaması ile tersine dönmüş, Suriye yeniden Türkiye için bir tehdit haline gelmiştir. Soğuk Savaş döneminde İsrail ile güvenlik temelli ilişkiler kuran Türkiye, 1990'lı yıllarda İsrail ile askeri, stratejik ilişkileri geliştirmiştir. 2000li yıllarda da Türkiye, İsrail ile güvenlik dengesi çerçevesinde ilişkilerini sürdürmüştür. İsrail'in Mavi Marmara saldırısı ve Türkiye'nin Filistin Sorununu giderek içselleştirmesi ikili ilişkilerin dinamiğini negatif anlamda değiştirmiş, İsrail Türkiye için bir tehdit haline gelmiştir. Neoklasik Realist Teori, iç ve dış değişkenlerin bir arada değerlendirildiği karşılaştırmalı bir dış politika analizine teorik altyapı sunmaktadır. Türkiye'nin Suriye ve İsrail'e yönelik dış politikasındaki değişimi anlamak ve açıklamak için, Türkiye'nin iç değişkenlerini, özellikle de Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlik etkisini ve Ahmet Davutoğlu'nun Stratejik Derinlik yaklaşımını, uluslararası ve bölgesel sistemin etkileriyle birlikte karşılaştırmalı olarak analiz etmek gerekmektedir. Bu tezde, AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin Suriye ve İsrail'e yönelik dış politikasındaki değişim, 2002-2014 yılları arasında hem iç hem de dış değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışma iç değişkenlerin, dış değişkenlerin yarattığı stratejik ortamın izin verdiği ölçüde dış politikada etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
During the rule of the Justice and Development Party, Türkiye's Middle East policy significantly changed. The emerging military security policies in foreign policy in the 1990s witnessed a shift towards co-operation and economic-oriented policies. Türkiye-Syria relations deteriorated in the 1990s due to disputes over the sharing of Euphrates-Tigris waters and Syria's support for the PKK terrorist organization. Relations between the two countries improved after the Adana Agreement and increased during the AK Party period. However, it changed with the start of the Syrian civil war, and Syria once again became a threat to Türkiye. Having established security-oriented relations with Israel during the Cold War, Türkiye further developed military and strategic ties with Israel in the 1990s. In the 2000s, Türkiye maintained a relationship with Israel within the framework of security balance. However, the Mavi Marmara attacks committed by Israel and Türkiye's increasing internalization of the Palestinian issue altered the dynamics of bilateral relations in a negative sense. Israel became a threat to Türkiye. The Neoclassical Realist Theory provides the theoretical basis for a comparative foreign policy analysis in which internal and external variables are evaluated together. It is essential to do a comparative analysis of Türkiye's internal and external factors to understand and explain the change in Türkiye's foreign policy towards Syria and Israel. This thesis will explore the leadership impact of Recep Tayyip Erdoğan, the Strategic Depth approach of Ahmet Davutoğlu, and the influence of the international-regional systems comparatively. The thesis analyzed the change in Türkiye 's foreign policy towards Syria and Israel during the JDP governments in terms of internal and external variables between 2002 and 2014. The result of the study finds that internal variables can impact foreign policy to the extent permitted by the strategic environment created by external variables.