Korku sineması ve Metin Erksan'ın Şeytan filmindeki Pazuzu örneği
Horror cinema and the example of Pazuzu in Metin Erksan's Satan movie
- Tez No: 839199
- Danışmanlar: DR. ERKAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Metin Erksan, Türk Korku Filmi, Şeytan, Pazuzu, Metin Erksan, Turkish Horror Movie, The Devil, Pazuzu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Metin Erksan, Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biridir. Sanatsal ve ticari filmler çekmiş, birçok ödül kazanmış ve Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle“Şeytan”filminde Pazuzu karakterinin tasvir edilmesi ve modern korku filmlerine etkisi, Metin Erksan'ın sanatsal ve sinematik etkisini göstermektedir. Metin Erksan'ın filmografisinde“Susuz Yaz”,“Kuyu”,“Sevmek Zamanı”gibi birçok önemli filmi bulunmaktadır. Metin Erksan'ın sinematik tarzı, ışık ve renk algısı, müzik kullanımı, karakter tasvirleri ve mekânlar gibi pek çok unsuru Türk sinemasına kazandırmıştır. Ayrıca, Metin Erksan'ın sinema dışındaki çalışmaları da oldukça önemlidir. Metin Erksan, Türk sineması üzerindeki etkisi büyüktür ve özellikle“Şeytan”filminin Pazuzu karakteri modern popüler kültüre önemli bir etki yapmıştır. Metin Erksan Türk sinemasının döneminin ötesinde birçok yenilik getirmiş ve Türk sinemasının gelişimine büyük katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada korku sinemasında cin figürü ve Metin Erksan'ın şeytan filmindeki Pazuzu örneğini çeşitli kaynaklardan yararlanarak konu tarihsel geçmişi ile incelenmiş, kendi koşulları dikkate alınarak değerlendirilmiş ve günümüz korku filmlerine etkisi betimsel yöntemle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Metin Erksan is one of the most important directors of Turkish cinema recordings. He shot artistic and commercial films, won many awards and made significant contributions to Turkish cinema. In particular, the depiction of the Pazuzu character of the movie“The Devil”and its influence on modern horror films show the direction and cinematic screenings of Metin Erksan. Metin Erksan's filmography includes many important films such as“Susuz Yaz”,“The Well”,“Time to Love”. Many elements such as Metin Erksan's cinematic style, perception of light and color, use of music, character descriptions and places have been brought to Turkish cinema. In addition, Metin Erksan's non-film works are also very important. Metin Erksan has a great influence on Turkish cinema, and especially the Pazuzu character of the movie“The Devil”has made a significant impact on modern popular culture. Metin Erksan brought many innovations at the end of the era of Turkish cinema and the owner of Turkish cinema produced great contributions. In this horror cinema, the demon creatures and the example of Pazuzu in Metin Erksan's devil movie were examined in terms of its past, evaluated, and its effects on current horror films were presented descriptively.