Sosyal medyada yer alan Rusya ve Ukrayna savaşı haberlerinde dezenformasyon: Twitter (X) örneği
Disinformation in Russia and Ukraine war news on social media: The case of Twitter (X)
- Tez No: 839218
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ŞAKI AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Ukrayna, Savaş, Dezenformasyon, Twitter, Sosyal Medya, Russia, Ukraine, War, Disinformation, Twitter, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Her teknolojik gelişme, paralelinde iletişim teknolojisinin de gelişmesine etki etmiş ve katkıda bulunmuştur. İçinde bulunduğumuz dönem dijital teknolojik atılımların sonucu ortaya çıkan araç ve cihazların etkin olduğu bir dönemdir. Web1.0 döneminde sadece alıcı konumunda olan içerik tüketicisi, Web2.0 teknolojisiyle birlikte artık hem alıcı konumunda hem de içerik üreticisi konumunda bulunmaktadır. Bu durum içerik üreticisi konumunda yer alan habercilerin konumunun belirsizleştiği bir durum yaratmıştır. Bu çalışma, Rusya-Ukrayna savaşında kamuoyunu şekillendirmeyi ve çatışmayı çevreleyen anlatıyı etkilemeyi amaçlayan dezenformasyon kampanyalarının yaygın kullanımını incelemektedir. Twitter örneğinde sosyal medya haberciliğinin dezenformasyon problemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Dezenformasyonun en yaygın kullanıldığı mecra olan Twitter'da bu sürecin nasıl işletildiği, kullanılan stratejiler, oluşturulan içeriklerin sivil kamuoyu üzerinde nasıl bir etki bıraktığı da tezde değerlendirilmiştir. Twitter'daki dezenformasyon sorununu belirlemek için Örnek Olay İncelemesi yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu çerçeve ile yapılan değerlendirmede örneklem olarak alınan teyit.org'da Twitter paylaşımları incelenmiş, yayınlanan içeriklerin hiçbir habercilik kuralına ayrıca hiçbir etik kurala uymadığı ve bir dezenformasyon oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every technological development has had an impact and contribution to the development of communication technology in parallel. The period we live in is a period in which the tools and devices that emerged as a result of digital technological developments are effective. The content consumer, who was only a buyer in the Web1.0 era, is now both a buyer and a content producer with Web2.0 technology. This situation has created a situation where the position of journalism, which is the content producer, has become uncertain. The aim of this study is to examine the disinformation created by the publication of false news in social media. In the example of Twitter, the disinformation problems of social media journalism were tried to be determined. An examination and research was carried out in the form of questioning the lie or inaccuracy of Twitter news on the Teyit.org verification platform, and the content analysis method was used to determine the disinformation problem on Twitter. In the evaluation made with the said framework, the Twitter contents of Teyit.org, which was taken as a sample, were examined, and it was determined that the published contents did not comply with any journalism rules, nor any ethical rules, and a disinformation occurred.